EVROPSKA KOMISIJA: ČLANICE DA SE PRIPREME ZA SLUČAJ NEUSPEHA BREGZIT PREGOVORA

EVROPSKA KOMISIJA: ČLANICE DA SE PRIPREME ZA SLUČAJ NEUSPEHA BREGZIT PREGOVORA

Objavio: Magločistač

19.07.2018

Kategorija: U fokusu

Zemlje Evropske unije (EU) i kompanije treba da “intenziviraju pripreme” za posledice koje će nastupit kada Velika Britanija napusti EU, posebno u slučaju neuspeha pregovora o postizanju dogovorenog razlaza predviđenog krajem marta 2019, saopštila je danas Evropska komisija.

Komisija je danas objavila tekst u kome poziva zemlje članice i privatne aktere da intenziviraju svoje pripreme i predvide sve scenarije.

“Velika Britanija će 30. marta 2019. godine napustiti EU i postati treća zemlja. Ovo će imati posledice za građane, kompanije i uprave u Velikoj Britaniji i u EU,” navodi se u saopštenju.

Komisija je navela da ukoliko sporazum o izlasku Britanije iz EU nije ratifikovan pre 30. marta 2019. godine, neće biti perioda tranzicije koji bi trebalo da traje do 31. decembra 2020. i pravo EU prestaće da se primenjuje u Velikoj Britaniji.

Navode se razne moguće posledice, od novih kontrola na spoljnoj granici EU prema Velikoj Britaniji preko važnosti dozvola izdatih u Britaniji, potvrda i autorizacija, do različitih propisa za prenos podatka.

Dodaje se da “iako EU danonoćno radi na postizanju sporazuma koji bi obezbedio organizovan izlazak Britanije iz Unije, taj izlazak će bez sumnje izazvati poremećaje”, kao na primer u lancima snabdevanja kompanija, bez obzira da li postoji sporazum ili ne.

“U svakom slučaju, čak iako se postigne dogovor, Velika Britanija više neće biti zemlja članica posle njenog izlaska i više neće uživati iste povlastice kao članica. Prema tome. priprema za vreme kada Velika Britanija postane treća zemja je od ogromnog značaja, čak u slučaju da se postigne dogovor između EU i Velike Britanije”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da priprema za izlazak Velike Britanije iz EU nije samo odgovornost institucija Unije, već da je to zajednički napor EU, na nacionalnom i regionalnom nivou i uključuje pojedinačne ekonomske aktere i druge privatne strane.

“Svi sada treba da ubrzaju pripreme za sve scenarije i preuzmu odgovornost za svoju konkretnu situaciju”, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se postigne sporazum s Britanijom i bude ratifikovan pre 30. marta, tako da može da stupi na snagu na taj datum, biće primenjen period tranzicije do 31. decembra 2020, precizira se u dokumentima priključenim uz saopštenje. Ukoliko nije na vreme postignut sporazum i ratifikovan od obe strane od 30. marta 2019. zakon EU od tog datuma prestaje da važi u Velikoj Britaniji.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.