EURACTIV: Orban pumpa milione evra preko granice – podrška etničkim Mađarima ili kupovina glasova

EURACTIV: Orban pumpa milione evra preko granice – podrška etničkim Mađarima ili kupovina glasova

Viktor Orban, izvor: Evropski parlament

Izvor: EURACTIV.rs

01.11.2021

Kategorija: U fokusu

Analitičari ukazuju da to što mađarska vlada šalje milione evra susednim zemljama sa mađarskom manjinom pokazuje nameru premijera Viktora Orbana da kupi glasove Mađara koji žive u inostranstvu.

Podrška mađarskoj manjini u inostranstvu već dugo je politički prioritet vlade Orbanove partije Fides.

Nakon što je 2010. došao na vlast i sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, Fides je 2011. izmenio zakon o državljanstvu uvodeći znatno jednostavniji put do mađarskog državljanstva za etničke Mađare koji žive van zemlje.

Time je otvoren put za naturalizaciju mnogih od 2,2 miliona etničkih Mađara koji žive u okolnim zemljama, čime se takođe otvorila mogućnost za uticaj na izbore u Mađarskoj, zemlji sa populacijom manjom od deset miliona.

Kako navodi EURACTIV, u 2010. je naturalizovano samo oko 5.400 etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama (Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Ukrajini).

Posle izmena zakona, broj naturalizovanih je za četiri godine (2011-2015) dostigao 601.400. Zaključno sa 2017, prema zvaničnim izvorima, broj novih mađarskih državljana je dostigao milion.

Na parlmentarnim izborima 2018. od 225.000 glasova koji su stigli od Mađara bez stalnog boravišta u Mađarskoj, 96% je bilo za Fides.

U međuvremenu, vlada nastavlja da šalje sve veće sume u inostranstvo. Glavni instrument za distribuciju te pomoći je Fond “Betlen Gabor” kojim upravlja državna kompanija. Samo u 2020. taj fond je potrošio 128 milijardi forinti (351 miliona evra) za “pomoć u svrhe nacionalne politike”, preneo je HVG.

Kako navodi EURACTIV, kupuje se i obradivo zemljište u susednim zemljama. Navodi se primer Slovačke. Slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok je to kritikovao u zvaničnom pismu mađarskom kolegi Peteru Sijartu. Par dana kasnije Orbanova vlada je odustala od planova bez objašnjenja.

Isto je bilo i u Rumuniji, gde je vlada izmenila zakon i onemogućila mađarskim kompanijama ulazak na tržište.

Novac ide i za obnovu crkava u Mađarskoj i susednim zemljama, uključujui na jugu Slovačke gde je rekonstruisana 101 crkva za 4,3 miliona evra.

I dok slovački ministar spoljnih poslova kritikuje Budimpeštu što se nije prvo konsultovala sa njima, predstavnici mađarske manjine u Slovačkoj ne vide problem u tome.

“To nije politika. Razgovarao sam o tome sa ministrom Korčokom i predložio da slovačka vlada uradi više za Mađare koji ovde žive. Iskreno, bio bih srećan da Slovačka podržava Slovake u inostranstvu kao što to radi Mađarska sa Mađarima”, rekao je u intervjuu za EURACTIV gradonačelnik Komarna na jugu Slovačke Bela Keseg (Keszegh).

Pitanje Mađara nerezidenata zaokuplja i mađarsku opoziciju, čiji su političari pod pritiskom da odluče da li su za to da zakon o državljanstvu ostane ili ga treba promeniti.

Peter Marki-Zaj, zajednički kandidat opozicije za premijera za izbore u aprilu 2022, nedavno je rekao za jedan portal da sumnja da je Orbanova ljubav prema Mađarima u inostranstvu plod iskrenog entuzijazma, već da je reč o političkoj dobiti.

Na pitanje kakva je politika opozicione koalicije prema Mađarima koji žive u inostranstvu, Marki-Zaj je rekao “da postoji konsenzus u opoziciji da se Mađarima van granica neće oduzeti stečena prava”.

Marki-Zaj takođe podržava predlog lidera krajnje desnog Jobika Petera Jakaba da se nerezidentima mađarske nacionalnosti omogući da budu predstavljeni u parlamenu tako što će dobiti poslanička mesta.

“Bilo je mnogo zastrašivanja u vezi glasova Mađara koji žive van granica ali je činjenica da to do sada nije bilo presudno. Fides nije pobedio zahvaljujući glasovima Mađara koji žive u inostranstvu”, rekao je Marki-Zaj za Transindex, preneo je Telex.

Inače, nakon usvajanja “Orbanovog” zakona, Slovačka je odgovorila svojim zakonom kojim se praktično zabranjuje dvojno državljanstvo.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.