EU poziva Mađarsku da promeni politiku prema migrantima

EU poziva Mađarsku da promeni politiku prema migrantima

Foto: Tatjana Ljubić (arhiva)

29.01.2021

Kategorija: U fokusu

Evropska unija je u četvrtak (28. januara) pozvala Mađarsku da promeni pristup politici azila i da počne da poštuje prava migranata, nakon što je agencija EU za kontrolu granica Fronteks obustavila aktivnosti u toj zemlji.

Posle video konferencije ministara unutrašnjih poslova 27 članica Unije, evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson izjavila je da je “pravo na podnošenje zahteva za azil osnovno ljudsko pravo”.

“To je ono što treba da branimo i štitimo. Očekujem da Mađarska promeni politiku i da dozvoli ljudima da podnose zahteve za azil na njenoj teritoriji. Ne može agencija kao što je Fronteks da pomaže Mađarskoj u sprečavanju ljudi da dođu u Mađarsku ako ona ne poštuje osnovna prava migranata i zakone EU”, rekla je Johanson.

Fronteks je juče saopštio da obustavlja aktivnosti u Mađarskoj dok nacionalistička vlada u Budimpešti ne uskladi zakone sa presudom Evropskog suda pravde (ECJ) iz decembra povodom odnosa prema migrantima.

Primena presude znači da Budimpešta počne da prihvata zahteve za azil i da dozvoli migrantima da ostanu u Mađarskoj do donošenja odluke o tim zahtevima, kao i da prestane s praksom da ljude na granici potiskuje u Srbiju, čime krši propise EU.

Kada su migranti 2014. godine masovno krenuli ka Evropi, pre svega bežeći od rata u Siriji, Mađarska je bila na popularnoj ruti ka Zapadnoj Evropi.

Fronteks je tada poslao policajce, vozila i drugu opremu za nadzor da pomogne Mađarskoj u obezbeđenju granica i otkrivanju falsifikovanih dokumenata i drugih oblika prekogranične kriminalne aktivnosti.

Portparol mađarske Vlade Zoltan Kovač izjavio je danas da “nisu dobili puno pomoći od Fronteksa, ali da deluje da Brisel želi da uzme i to malo što jesu dobili”.

“Mađarska neće podleći pritisku promigrantskih snaga. Nastavićemo da branimo mađarski narod i granice zemlje i EU”, naveo je Kovač na Tviteru.

Mađarska vlada je zauzela tvrd pristup prema migrantima, a premijer Viktor Orban stavlja to pitanje u središte politike od 2015. godine, snažno odbijajući da postupi u skladu s politikama EU, čiji je cilj da teret prihvata migranata i izbeglica ravnomernije rasporedi među članicama.

Orban često navodi da Brisel pokušava da primora Mađarsku da prihvati veliki broj migranata i predstavlja sebe kao branioca evropske civilizacije i hrišćanske kulture zbog antimigrantskih politika.

Spor dolazi u vreme kada Evropska komisija nastoji da obezbedi podršku svih 27 članica za novi Pakt o migraciji i azilu koji treba da zameni nefunkcionialne zakone o azilu i da okonča razmirice oko migrantskog pitanja.

Takođe, spor dolazi i u vreme kada se Fronteks brani od optužbi da su njegovi pripadnici umešani u sprečavanje dolaska migranata iz Turske na grčka ostrva, što je zabranjeno prema međunarodnom izbegličkom pravu.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.