EU PODSEĆA VLAST U SRBIJI DA POŠTUJE SLOBODU MEDIJA

EU PODSEĆA VLAST U SRBIJI DA POŠTUJE SLOBODU MEDIJA

Izvor: Shutterstock

Objavio: Magločistač

21.09.2017

Kategorija: U fokusu

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd, povodom optužbi partije ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, Pokreta socijalista, na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, naveo je Balkan insajt.

Na tekst “Tetka iz Kanade platila Vulinu stan” u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima urednika KRIK-a naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode.

“Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva”, piše u saopštenju.

EU podseća Srbiju, koja namerava da postane članica Unije, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje.

Kako je navedeno, EU je reagovala na napad na Dojčinovića, ali i na drugi slučaj koji se odnosi na osnivača i urednika nedeljnika “Vranjske” Vukašina Obradovića.

Nedeljnik “Vranjske” prestao je da postoji 18. septembra, posle 23 godine, a Vukašin Obradović je u znak protesta zbog gašenja tog nedeljnika otpočeo štrajk glađu, koji je prekinuo po savetu lekara.

“Sloboda izražavanja je među fundamentalnim vrednostima i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije”, navodi se u saopštenju EU dostavljenom BIRN-u.

U saopštenju se dodaje da napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija.

“EU će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora (Srbije)”, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija je navela i da dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.