EU će tražiti izveštaje internet giganata Fejsbuka, Tvitera, Gugla o merama protiv dezinformacija

EU će tražiti izveštaje internet giganata Fejsbuka, Tvitera, Gugla o merama protiv dezinformacija

Objavio: Magločistač

10.06.2020

Kategorija: U fokusu

Evropska komisija je u cilju borbe protiv dezinformacija o korona virusu predložila da onlajn platforme podnose mesečne izveštaje o merama koje preduzimaju na njihovom suzbijanju. Komisija je upozorila i da su “strani činioci i određene treće zemlje, posebno Rusija i Kina”, uključeni u kampanje dezinformisanja u EU, njenom susedstvu i na globalnom nivou.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije zadužena za transparentnost Vera Jurova predstavili su 10. juna plan borbe protiv dezinformacija koji predviđa proveravanje činjenica, kao i pluralizam i nezavisnost medija.

Te mere su u skladu sa “Akcionim planom za evropsku demokratiju” i “Zakonom o digitalnim uslugama”, namenjenim boljem regulisanju tehnoloških giganata.

EU traži od platformi poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i drugih, da objavljuju mesečne izveštaje o merama koje su sprovele u borbi protiv dezinformacija o korona virusu.

Komisija je saopštila da ti izveštaji treba da uključe i podatke o merama na promovisanju “merodavnog sadržaja, poboljšanju obaveštenosti korisnika i ograničavanju dezinformacija o korona virusu i reklama povezanih sa tim”.

Dezinformacije mogu biti u vidu pogrešnih saveta o prevenciji, čudesnih lekova, teorija zavere, rasističkih poruka, promocija lažnih proizvoda, onlajn prevara. Takođe, dezinformacije mogu biti i kampanje “trećih zemalja, posebno Rusije i Kine”, koje “nastoje da podriju demokratsku debatu i pogoršaju polarizaciju društva”, preneo je AFP.

Platforme su pozvane da promovišu informacije nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih agencija, evropskih vlasti ili država članica, kao i profesionalnih medija, i da informišu svoje korisnike o manipulacijama koje otkriju i da deluju protiv lažnih reklama.

Komisija namerava da u borbi protiv dezinformacija promoviše istraživanja i provere činjenica, posebno kroz novu Evropsku opservatoriju za digitalne medije, koja je dobila 2,5 miliona evra.

Opservatoriju, koja je počela da radi 1. juna, vodi Evropski univerzitetski institut u Firenci, a okuplja Tehnološki centar u Atini, Univerzitet u Arhusu (Danska) i italijansku organizaciju za proveru činjenica Pagela politika (Pagella Politica).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel izjavio je na konfereniciji prilikom predstavljanja plana da u svetu tehnologije državni i nedržavni akteri koriste kampanje širenja dezinformacija i uticaja kao oružje i da EU pojačava svoj aktivnosti i kapacitete da bi se borila protiv toga, saopštila je EK.

“Dezinformacije u vreme korona virusa mogu da ubiju. Imamo dužnost da zaštitimo naše građane tako što ćemo ih obavestiti o lažnim informacijama i da otkrijemo one koji su uključeni u takve prakse”, rekao je Borel.

Potpredsednica EK zadužena za transparentnost Vera Jurova je rekla da se u borbu protiv dezinformacija, koje potiču i iz EU i van nje, moraju uključiti svi relevantni igrači, od onlajn platformi do javnih vlasti.

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.