EP: POTREBAN ZNAČAJNIJI NAPREDAK SRBIJE U VLADAVINI PRAVA I SLOBODI MEDIJA

EP: POTREBAN ZNAČAJNIJI NAPREDAK SRBIJE U VLADAVINI PRAVA I SLOBODI MEDIJA

Objavio: Magločistač

28.03.2019

Kategorija: U fokusu

Članovi Evropskog parlamenta (EP) i članovi Skupštine Srbije razgovarali su u Strazburu na desetom sastanku Evropska unija-Srbija parlamentarnog komiteta za Stabilizaciju i pridruživanje. EP je konstatovao da je potreban značajniji napredak u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog parlamenta, sastanku su predsedavali Eduard Kukan (član EP iz Slovačke) i Vladimir Orlić (iz Srpske napredne stranke).

„Diskusija o mnogim važnim temama je bila detaljna i uspešna i uključivala je i primenu Sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, kao i dijalog između Srbije i Kosova, vladavinu prava sa fokusom na demokratsku vladavinu, parlamentarnu proceduru i slobodu medija“, navodi se u saopštenju.

Srbiji je potrban pluralizam medija

Kukan je pozdravio napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji. Naglasio je da Evropski parlament u potpunosti podržava stalni angažman zemlje na putu ka Evropskoj uniji.

Kako bi se to postiglo, dodaje se, potreban je značajniji napredak u ambicioznoj reformskoj agendi Srbije, pre svega u pogledu vladavine prava i medijskih sloboda.

Nasilje i uznemiravanje novinara zaista ne be trebalo da se događa u zemlji koja želi da se pridruži EU. Srbiji je potrebna pluralistička medijska scena, adekvatno finansirana i sigurna po bezbednost novinara, uključujući i one na lokalnom nivou“, saopšteno je.

Beograd i Priština da nastave dijalog

Kukan je dalje naglasio da je kontinuirana posvećenost obe strane u dijalogu (između Beograda i Prištine) pod okriljem EU neophodna kako bi se došlo do sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma.

„Beograd i Priština treba da postignu dogovor koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU i obe strane treba da doprinesu povoljnoj atmosferi kako bi se to postiglo. Prvi korak bi bio da prištinske vlasti suspenduju uvozne takse od 100 odsto na robu proizvedenu u Srbiji“, navodi se.

Navodi se da Srbija i Kosovo treba da ostanu multietničke (sredine), a bilo kakav sporazum jedino može biti prihvatljiv „ako je međusobno dogovoren, ako je u skladu sa međunarodnim zakonom i ako u obzir uzme kompletnu stabilnost u regionu“.

„Takav sporazum je moguć ako postoji politička volja“, zaključuje se.

Pozabaviti se onim što brine građane

Kukan je takođe izjavio da je velika i mirna mobilizacija građana deo demokratskog društva.

„No, neslaganje sa uređivačkom politikom javnog servisa ne bi trebalo izražavati nasiljem i uznemiravanjem novinara“, rekao je i dodao da je veoma bitno da se Srbija pozabavi onim što brine građane.

Kukan je dodao da je Evropski parlament svestan teškoća u kojima je parlament Srbije i u zakonodavnim i u nadzornim aktivnostima što je dovelo do toga da deo opozicije bojkotuje rad parlamenta.

Naglasio je da parlament treba da bude mesto za demokratsku debatu na kojem će vladajuće i opozicione stranke moći da nađu zajednička rešenja i odgovore na zabrinutost građana.

Kukan je pozdravio usvajanje zajedničke deklaracije i preporuka evropskog i parlamenta Srbije. Istakao je posvećenost EP stalnom jačanju dobrih odnosa između dva parlamenta.

Sledeći sastanak biće održan u Beogradu od 30. do 31. oktobra 2019.

Izvor: (N1)

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“EP: POTREBAN ZNAČAJNIJI NAPREDAK SRBIJE U VLADAVINI PRAVA I SLOBODI MEDIJA”

anonimni says:

Napredak Srbije u vladavini prava i slobodi medija hm.. a sta Vama je to ? kod nas medije su potpuno slobodne vec do dosade stalno mozete citat ko sa kim i kako zar to nije sloboda ? Citate da necija cerka, mama ili brat umro i kako On to tesko preboli zar to nije sloboda ? i skinula crno usput ono crno nesto super moderno nikako ne obicno crno evo i to je sloboda zar ne ? idemo demonstrirati protiv vlasti — razumi protiv A. Vucica i predsednice to je bas popularna sloboda. Da gledam od pocetka ko – sa – kim i kako zar to treba da bude tema i Marjanovici pa novinari nije to Vama postalo vec sljam vase kulture. Pitam ja samo starletama umiru neciji ili svakom onda zasto nepisite o nepoznatoj mami, tati, sestri, rodbini zar nevidite Vasu nesposobnost u izboru teme ? Crno onda se nosi najobicniji crno Onima nekima mozda i donji ves crn jos to niste napisali — evo tema ! Koga interesuje Marjanovici— sramota od ovog ciniti clanke vec godinama. Zasto samo protiv Predsednika, premijerke treba na dobos staviti vesti ? Sta je sa doajenom u Vladi sa g. Dacicem ili od Njega cekate da Vas usreci ? onda napisite barem da znamo ko ce doneti blagostanje do sad nismo to primetili mozda gresimo ? Vladavina prava dok u skupstini sede Oni kojima je parola bila u njihovom dobrom zivotu da Zakon je za svet a Mi radimo po partijskim uputstvima — odlukama, dotle steta govoriti o vladavini prava —- zato Vama smeta Predsednik jer On mora napraviti preokret ali po nacinu kako Oni bivsi i sadasnji radili u njihovo vreme, On zna po zakonu nikada ali nikada u ovoj anarhiji nista dobro ne bi mogao da ostvari i zato mora onako kako ce moci da stvori slobodnu na Zakonima utemeljenu Drzavu, svidja to onima koji navikli na bla–bla — ba ili ne. Dajte naglasak da ide narod da demonstrira za Vucica, za Premijerku , ne za Njegove protivnike i protivnike Drzave. Kosovo do sada niko nije resio i zahtevate da to oin resi, Zar nije to zadatak g. Dacica on je otuda , ako dobro znam valjada njih dobro poznaje, mozda i govori njihov jezik, samo pitam !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.