Emisija “Migranti u obruču”: Pojačana antimigrantska kampanja vodiće do fizičkih napada na njih

Emisija “Migranti u obruču”: Pojačana antimigrantska kampanja vodiće do fizičkih napada na njih

Objavio: Magločistač

21.05.2020

Kategorija: U fokusu

Portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije Svetlana Palić izjavila je danas da Komesarijatu nije najavljeno ograđivanje prihvatnih centara i centara za azil u Srbiji žilet žicom, ali je navela da nije bilo većih incidenata u migrantskim kampovima.

„Tokom vanrednog stanja u šatorski centar u Moroviću bila je postavljena žica i uklonjena je. Taj centar više ne postoji. Bio je tu jer smo u vrlo kratkom roku morali da podignemo kapacitet. Nama nije najavljeno da će biti orgađivanje žilet žicom prihvatnih centara“, rekla je ona u emisiji “Migranti u obruču“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Govoreći o angažovanju vojske na čuvanju migrantskih centara rekla je da „nije na njoj da o tome priča jer se Komesarijat bavi pre svega smeštajem i prihvatom izbeglica“.

„Nije na nama da procenjujemo da li je nešto bezbednosno pitanje. Mi govorimo o stanju na terenu, činjenicana i stanju u centrima. Tuča između migranata i rasprava ima i među muškarcima i ženama, jer je to kolektivni centar i stanje za život nije redovno i normalno“, rekla je Palić i dodala da nisu zabeleženi veći incidenti van centara.

Rekla je i da je Komesarijat potrošio mnogo vremena u demantovanju brojnih poluinformacija, netačnih informacija, te da joj je žao zbog obima antimigranstke kampanje u Srbiji jer je država do sada pokazala humano lice prema ljudima koji su u nevolji.

„Mnogo me novinara pita da li je tačno to što se objavljuje, a bilo je i perfidnih manipulacija da migranti navodno imaju naše legitimacije. Najveći broj migranata u našim centrima je normalan svet koji gleda svoja posla i ima svoju putanju. To ne znači da mi blanko opravdavamo eventualna krivična dela, ali antimigranstka kampanja je za mene iznenađenje“, kazala je Palić.

Ograđivanje migrantskih centara žilet žicom po uzoru na Mađarsku uticalo bi na slabljenje kredibiliteta naše zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji u poglavljima 23 i 24 i Srbija bi vrlo brzo mogla da sklizne sa tog puta, ocenio je Gordan Paunović, aktivista organizacije za pomoć migrantima Info park.

Paunović je rekao da je Info park burno reagovao na vest da je Vojska Srbije nabavila veliku količinu žilet žice, uz napomenu da će biti primorani da alarmiraju međunarodnu javnost ako se ispostavi da je Srbija krenula putem Mađarske.

„Svih 19 izbegličkih kampova u Srbiji baziraju se na dobrovoljnosti boravka izbeglica i svaki pokušaj zatvaranja ljudi će voditi ka tome da oni neće hteti tamo da idu jer će se pretvoriti u zatvore i logore“, rekao je Paunović i upozorio na proces rastuće militarizacije upravljanja migrantskim procesima u Srbiji.

Govoreći o upotrebi Vojske Srbije u migrantskim centrima u Šidu Paunović rekao da za tim nije bilo potrebe jer je policija bila dovoljna da održava red i mir u toj pograničnoj opštini. Dolazak pripadnika vojske ocenio je kao propagandnu stvar uoči izbora u Srbiji.

„Vojska nema tu šta da traži. Ona nema zakonske ingerencije, niti znanje i veštine. U pitanju su protivterorističke jedinice za gušenje pobuna. Ovo je propagandna stvar koja treba da donese poene pred izbore, a da posle bude povučena. Kampove će bolje ubezbeđivati policija jer se u kampovima nije ništa događalao što bi iziskivalo takvu meru države. To policija jako lako može da reši“, kazao je Paunović.

Novinarka Natalija Jakovljević rekla je da nabavka žilet žice od strane Vojske Srbije neodoljivo podseća na stvari koje se odvijaju u Mađarskoj.

„Mađarska prikuplja poene i dobija izbore na antimigrantskoj kampanji, a potezi Srbije neodovljivo podsećaju na Mađarsku. Vlast na ovaj način kao da želi da privoli ekstremnije biračko telo za potrebe izbora, a ako bi se nastavio ovakav vid kampanje to bi moglo dovesti i do sukoba“, rekla je ona.

Upozorila je na sve brojnije antimigranstke grupe na društvenim mrežama, a jedna takva u Subotici ima trenutno oko 8.000 članova, na kojima se objavljuju lažne vesti, manipuliše se činjenicama, a migranti predstavljaju kao teroristi što dugoročno može izazvati nesagledive posledice.

„Ima i pozivivnih primera ali se to dešavalo ranije. To se sada rapidno promenilo. Od prošle godine intenzivirani su napadi na te ljude, a sada u tome pomaže i politika. Ako se nastavi prikupljanje političkih poena na uštrb migranata ne treba da nas iznenadi ako migranti budu odbijali da borave u centrima i dođe do sukoba sa građanima“, upozorila je Jakovljević.

Paunović je rekao da odgovornost za to snosi i država, jer ne reaguje na bespoštedne kampanje protiv migranata, posebno na objave na društvenim mrežama gde je bilo posla za sudove u Srbiji, ali se to ne dešava.

„Narodne patrole i Levijatan ceo taj narativ prenose iz virtuelnog sveta u stvaran život i mi nažalost očekujemo i eskalaciju problema. Jedini generator mržnje i opsanosti i nasilja su zapravo te grupe“, rekao je Paunović i ocenio da po bezbednosnom pitanju ekstremističke i profašističke grupe predstavljaju mnogo veću opasnost od izbeglica.

Prema njegovim rečima, pandemija korona virusa neće uticati na prekid migrantskih tokova jer je njihova želja da odu na zapad toliko čvrsta da ih ništa u tome neće omesti.

„Ako ih nije zaustavila žilet žica u Mađarskoj, neće ih zaustaviti ni korona na tom putu“, ocenio ja Paunović.

Tome u prilog govori i činjenica da je migranata od ukidanja vanrednog stanja sve manje u migrantskim centrima i da je procena da ih tokom leta neće ostati više od 2.000, ukoliko im buide dozvoljeno kretanje ka zemljama Evropske unije.

„Migrantima je Srbija usputna stanica. Njihov broj po ukidanju vanrednog stanja počeo je da pada. Njih je sve manje i manje u centrima. Mi izdajemo dozvole za kretanje do 72 sata kako bi se njihova kretnja držala pod kontrolom ali i zbog toga što epidemija nije odjavljena. Deo njih koristi tu priliku da napusti zemlju“, rekla je Palić.

Emisija je realizovana na  Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine a projekat je podržala  Trag  fondacija u okviru programa “Aktivne zajednice”.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila povodom privođenja novinarke portala Nova.rs i članice Upravnog odbora NDNV-a Ane Lalić.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.