EKONOMISTA: RADNICI U KLEŠTIMA VLASTI I PODMIĆENIH SINDIKATA

EKONOMISTA: RADNICI U KLEŠTIMA VLASTI I PODMIĆENIH SINDIKATA

Izvor: us-news.us (ilustracija)

Objavio: Magločistač

25.07.2017

Kategorija: U fokusu

Ekonomista Saša Đogović rekao je danas da su radnici “u kleštima vlasti koja ih promoviše kao jeftinu, stručnu radnu snagu i podmićenih sindikata”, pa su zato uprkos dugom štrajku u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) minimalno ostvarili zahteve.

On je za agenciju Beta rekao da nije iznenađenje što su “buknuli štrajkovi u ovakvim ekonomskim uslovima”.

“Dobro je da je izbio bunt jer se pokazalo da su radnici u pravu”, rekao je Đogović.

Dodao je da se “vodi pogrešna ekonomska politika”, bazirana na subvencijama i da investitori treba da dolaze zbog stabilnog i privlačnog investicionog ambijenta, a ne zato što ih država dotira.

Đogović je ocenio da se u pregovorima Štrajkačkog odbora i rukovodstva Fijata pokazalo i koliko su sindikati ucenjeni, podmićeni i needukovani.

“Ako sindikalni lideri ili predsednici štrajkačkih odbora nisu bili sposobni da se izbore za zahteve radnika, mogli su da daju ostavku i omoguće da drugi nastave pregovore, ali u ovom slučaju kao i u većini drugih to nije urađeno”, rekao je on.

Ocenio je da je suština sindikalnog organizovanja u Srbiji da su sindikati na strani poslodavca.

“Zakon o radu je liberalniji od prethodnog jer daje veća prava poslodavcima ali ni nadležne državne institucije ne rade kako treba, inspekcija, Poreska uprava…, odnosno tako kako rade više su na strani poslodavca nego radnika”, rekao je Đogović.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“EKONOMISTA: RADNICI U KLEŠTIMA VLASTI I PODMIĆENIH SINDIKATA”

István says:

Na ovoj teritoriji sindikati su od takozvanog oslobodjenja — kada predhodni teror zamenio isto takav partijski teror, samo zrtve ” opravdano ” su drugi sindikat uvek je bio na strani vlasti, radnicko samoupravljanje je bio samo smesni cirkus sa i sa uputstvom vladajuceg nestrucnog partijskog kadra , zacinjen sa poslusnim clanovima vladajuce stranke zvani Sindikat. Nazalost na ovom polju nema nikakva promena neovisno od toga koja partija momentalno vlada, zato smo tu gde smo, ali uvek sada i pre najvaznija su prazna obecanja sa njima idemo do sledece izborne pobede, uz pomoc vladajuceg vladara .

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.