ĐUROVIĆ: ZA 1.000 MIGRANATA U SUBOTICI NEMA SLOBODNIH MESTA U PRIHVATNIM CENTRIMA

ĐUROVIĆ: ZA 1.000 MIGRANATA U SUBOTICI NEMA SLOBODNIH MESTA U PRIHVATNIM CENTRIMA

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

29.07.2016

Kategorija: U fokusu

U Srbiji je između 3.500 i 4.000 registrovanih migranata, od čega je više od 800 dece, od koje je više od 70 bez roditeljske pratnje, saopštio je danas Centar za zaštitu i pomoć tražocima azila.

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, foto: Magločistač

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, foto: Magločistač

Direktor Centra Radoš Đurović rekao je na konferenciji za novinare da je 2.000 migranata u centrima, a ostali su na ulicama.

Po njegovim rečima, u prvih šest meseci kroz Srbiju je prošlo oko 150.000 migranata, a azil je do 1. jula zatražilo 4.551 lice, među kojima je 1.714 dece, od kojih je 98 bilo bez bez pratnje roditelja.

“U Subotici, u delu kod granice Mađarske, registrovano je 1.600 migranata koji su smešteni u centre, a za 1.000 još nema slobodnih mesta, tako da su primorani da žive na ulici”, rekao je Đurović.

On je rekao da je jedino rešenje da ti ljudi postanu deo sistema kako ne bi postali beskućnici i da je neophodno najveću pažnju posvetiti maloletnicima, koji su zbog takvog načina života najčešće izloženi krijumčarima i trgovcima ljudi.

“Od dece koja su se našla u ovoj strašnoj situaciji, koje na granicama tuku, puštaju na njih pse, bacaju suzavac, često možemo čuti da kažu kako je bolje da su mrtvi nego što im se sve to dešava”, rekla je psiholog Jana Stojanović.

Stojanović je istakla da su adolescenti i buntovni i lakoverni, i da su laka meta krijumčara koji će ih zloupotrebiti nudeći im stan i hranu.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.