DS I SDS PREDLOŽILI MILOŠA JANKOVIĆA ZA ZAŠTITNIKA GRAĐANA

DS I SDS PREDLOŽILI MILOŠA JANKOVIĆA ZA ZAŠTITNIKA GRAĐANA

Izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

11.07.2017

Kategorija: U fokusu

Demokratska stranka (DS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) podneli su danas Odboru za Ustavna pitanja Skupštine Srbije predlog da Miloš Janković bude izabran za zaštitnika građana Srbije.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao je agenciji Beta da je predsedništvo stranke prihvatilo inicijativu više od 80 nevladinih organizacija koje se zalažu za to da sadašnji vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković bude izabran za ombudsmana.

On je dodao da su danas zajedno sa poslaničkim klubom SDS-Narodni pokret Srbije i formalno to predložili resornom skupštinskom odboru.

Kako je naveo, Janković je svojim radom na mestu zamenika zaštitnika građana učestvovao u izgradnji te institicuje, dok je svojim radom u v.d. statusu u prethodnom periodu pokazao “autoritet znanja i integritet”.

Ćirić je kazao i da izbor Miloša Jankovića za zaštitnika građana pitanje koje treba da doprinese izgradnji “urušenog” pravnog poretka današnje Srbije.

Rok za izbor zaštitnika građana je 4. avgust, a svoje predloge treba da daju poslaničke grupe. Osim DS i SDS predlog je ranije uputio i poslanički klub Srpske radikalne stranke.

Procedura za izbor zaštitnika počela je šest meseci pre isteka mandata prethodnog ombudsmana. Predsednica parlamenta Maja Gojković je početkom februara obavestila poslaničke grupe da treba da dostave predloge za izbor zaštitinika građana.

Prema Zakonu, zaštitnika građana bira Skupština većinom glasova svih poslanika, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja.

Svaka poslanička grupa u Skupštini ima pravo da odboru predloži kandidata, a više poslaničkih grupa može da predlože zajedničkog kandidata. Odbor inače može odlučiti da održi sednicu na kojoj će svim kandidatima biti omogućeno da iznesu svoje stavove o ulozi i načinu ostvarivanja funkcije.

Mandat zaštitnika traje pet godina i ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na tu funkciju.

Kandidat za zaštitnika građana treba da bude diplomirani pravnik, da ima najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti zaštitnika građana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i da ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava građana.

Obudsman kao nezavisan organ štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

Zaštitnik građana se stara i o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava.

Zaštitnik nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Srbije, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava.

Za zaštitinika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012. godine.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.