DRŽAVNA UPRAVA OD 8. JUNA NE SME VIŠE DA TRAŽI NEPOTREBNA DOKUMENTA

DRŽAVNA UPRAVA OD 8. JUNA NE SME VIŠE DA TRAŽI NEPOTREBNA DOKUMENTA

Objavio: Magločistač

07.06.2016

Kategorija: U fokusu

Prema Zakonu o opštem upravnom postupku, od 8. juna državna uprava neće više smeti da prilikom izdavanja dokumenata od građana traži podatke koje već ima u službenim evidencijama, a ukoliko do toga dođe – građani će moći da se žale.

To se na prvom mestu odnosi na informacije koje su sadržane u ličnoj karti, odnosno na izvode iz knjige rođenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu. Na ovaj način smanjivaće se nepotrebno dupliranje dokumentacije, dok će građani štedeti svoje vreme, ali i novac, budući da su se do sada za izdavanje izvoda plaćale takse.

“To ne znači da će prestati potreba da se ikakva uverenja pribavljaju. Na primer, informacije koliko zarađujete, gde ste zaposleni, uverenja o zdravstvenom stanju i slična uverenja, ne stoje u službenoj evidenciji i moraće se i dalje pribavljati”, objašnjava Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Zakon o opštem upravnom postupku koji je Skupština Srbije usvojila krajem februara, građanima i privredi treba da obezbedi lakše dobijanje neophodne dokumentacije. Građani će podnositi zahteve, dokumenta će pribavljati državni organi iz službenih evidencija, a biće oslobođeni i od plaćanja takse za ta dokumenta.

Puna primena zakona počinje od juna 2017. godine.

(Magločistač)
m od logoa sa rogovima mali


[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.