DRŽAVA OHRABRUJE ONE KOJI PRETE SMRĆU

DRŽAVA OHRABRUJE ONE KOJI PRETE SMRĆU

Izvor: mc.rs

Objavio: Magločistač

28.03.2016

Kategorija: U fokusu

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić tokom poslednja dva meseca, zbog svog javnog angažmana, izložena je organizovanom linču preko društvenih mreža, koji uključuje teške uvrede i pretnje smrću njoj i njenoj porodici, navodi se u saopštenju Koalicije za pristup pravdi.

Koalicija ističe da su napadi i pretnje kulminirali nakon obeležavanja početka NATO bombardovanja, 24. marta 2016. godine, kada je ona pozvala institucije Srbije da prestanu sa manipulacijom stradalima za vreme bombardovanja.

U pretnjama koje joj se upućuju preko društvenih mreža – Tvitera i Fejsbuka, Jelena Milić je nazivana „ološom“, „droljom fašističkom“, osobom na koju „ne treba ni potrošiti metak“, eksplicitno je pozivano na njeno ubistvo, silovanje i progon iz Srbije, dok je nekoliko pretnji direktno bilo upućeno njenoj deci.

Zbog pretnji, Jelena Milić je u februaru podnela krivične prijave protiv Miše Vacića i još nekoliko lica Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Do danas, nikakve reakcije nadležnih nije bilo. S obzirom da je poznato da su nadležni organi ranije promptno reagovali u slučajevima pretnji ličnostima iz javnog i političkog života, odsustvo reakcije nadležnih organa u ovom slučaju može se tumačiti kao jasna poruka i ohrabrenje onima koji pretnje upućuju da je država na njihovoj strani.

Koalicija za pristup pravdi pozvala je institucije da neselektivno sprovode zakon i da procesuiraju one koji ugrožavaju Jelenu Milić i njenu porodicu.

Koaliciju za pristup pravdi čine: Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Nezavisno udruženje novinara Srbija i Praxis.

Intenzivno rasvetljavanje pretnji Jeleni Milić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio je danas pretnje koje su upućene direktorki Centra za evroatlantske studije Jeleni Milić.

Stefanović je rekao da policija intenzivno radi na tom slučaju.

“Najoštrije osuđujem pretnje upućene Jeleni Milić. Intenzivno radimo na slučaju. Pozivi na nasilje ne smeju proći nekažnjeno”, napisao je Stefanović na svom tviter nalogu.

Izvor: Autonomija/Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.