Država obećava da će zaštititi novinare, ali čini se da pravila nisu ista za sve

Država obećava da će zaštititi novinare, ali čini se da pravila nisu ista za sve

Foto: Magločistač

Izvor: N1

30.01.2021

Kategorija: U fokusu

Napadima, uvredama, pretnjama i krivično-pravnom zaštitom novinara, Radna grupa za bezbednost novinara baviće se u narednih šest meseci. O tome su članovi grupe juče razgovarali i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić. Iz Radne grupe poručuju da iz vlasti stižu signali da će ubuduće biti efikasniji po pitanju istraga napada na novinara. A, od kolega stiže potvrda da se brže radi, ali im se čini i da pravila nisu ista za sve.

Kada novinari u nešto prstom upiru, reakciju javnosti očekuju, ali to ne bi smele biti pretnje. Međutim, dešavaju se i prijavljuju se, a kako se istražuju i kažnjavaju to je već splet okolnosti. Srećnih ili nesrećnih, zavisi od slučaja do slučaja. Ili aktera. To pokazuje i primer TV autora Ivana Ivanovića kojem je drugi autor, Predrag Sarapa sa Pinka, pretio preko Tvitera.

„Verujem da negde ljudi koji rade na televizijama sa nacionalnom frekvencijom veruju da se neće baš zakoni na njih odnositi kao na obične građane, jer oni imaju neki specijalan odnos sa ministrima i članovima Vlade i verovatno odatle očekuju neku zaštitu“, kaže Ivanović.

Kad advokat novinarki prenosi „pozdrave“ optuženog

Pitanje je i da li specijalan odnos očekuje advokat Svetislav Bojić, kojeg je zbog pretnji prijavila novinarka N1 Jelena Zorić. Na saslušanju kod tužioca može da se sumnja da ga je imao, jer novinarka tome nije prisustvovala.

„Tako da Jelena Zorić nije imala mogućnosti da postavlja pitanja ili reaguje u slučaju nekakvih nepravilnosti ili iznošenja nekakvih neistina ili da se suoči sa odgovarajućim činjenicama koje iznosi osumnjičeni“, objašnjava njen advokat Dragoljub Đorđević.

Međutim, kada je saslušavana koleginica Zorić, bila su prisutna tri Bojićeva branioca.

„Tako da tu vidim malo nejednakost oružja, da budem iskren“, ističe Đorđević.

Novinarka N1 Bojića je prijavila zbog „pozdrava“ koje joj je prenosio od optuženog u slučaju „Jovanjica“ Predraga Koluvije.

Dolovac naložila da se reaguje u roku od 48 sati

„Pozdrave“ zbog pisanja o Srpskoj pravoslavnoj crkvi prošle nedelje od nekoga je dobio i Vojislav Milovančević sa portala Nova.rs. Izjavu je u Tužilaštvu dao, a dok je tamo bio, čuo je da moraju brzo da reaguju.

„Jer im je Zagorka Dolovac naložila da u roku od 48 sati moraju da reaguju kada se dogode napadi na novinare i da su oni podstaknuti i time, a i želje da nama pomognu valjda, odlučili tako da reaguju“, navodi Milovančević.

Uskoro sajt i kol centar za zaštitu novinara

A nakon sastanka Radne grupe za bezbednost novinara i Vlade, krivičnopravna zaštita novinara narednih šest meseci će biti u prvom planu, kaže član tog tela Veljko Milić.

„U najkraćem roku treba da bude osposobljen i kol centar koji će biti dostupan 24 časa novinarima, novinari će u okviru tog kol centra imati stručnu pomoć koja će ih upućivati da li treba da podnesu krivičnu prijavu, da li ima elemenata krivičnog, kog krivičnog dela“, objašnjava Milić.

Plan je i da se pokrene sajt Bezbedni novinari, kao i da se napravi jedinstvena baza svih napada.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.