DRUGI KANDIDAT MAĐARSKE ZA EVROKOMESARA ZA PROŠIRENJE IDE NA POPRAVNI

DRUGI KANDIDAT MAĐARSKE ZA EVROKOMESARA ZA PROŠIRENJE IDE NA POPRAVNI

Objavio: Magločistač

15.11.2019

Kategorija: U fokusu

Mađar Oliver Varhelji na slušanju u nadležnom odboru Evropskog parlamenta nije uspeo da ubedi poslanike da je dobar kandidat za novog komesara za proširenje i treba pismeno da odgovori na dodatna pitanja a moguće je da ima i drugo saslušanje iduće nedelje, prenela je agencija AFP pozivajući se na izvore iz EP.

Prema tim izvorima, protiv Varheljija su u Spoljnopolitičkom odboru EP (AFET) glasali socijalisti, ekolozi, radikalna levica i liberali iz Obnovimo Evropu.

Neki su smatrali da nije stručan za portfelj proširenja koji mu je dodeljen, a drugi su tražili dodatna razjašnjenja.

Mađarski kandidat sakupio je 30 glasova, što je manje od potrebne dvotrećinske većine (od ukupno 71) da se odobri budući komesar.

Kako prenose mediji, Varhelji do 18. novembra u podne treba da dostavi pismeno odgovore na dodatna pitanja, a posle toga EP će ponovo 21. novembra da proceni da li su odgovori zadovoljavajući.

Odluka je usledila posle trosatnog saslušanja u AFET 14. novembra.

Odluka članova Odbora da ne da zeleno svetlo Varheljiju za mesto komesara za proširenje stvara još jednu glavobolju za novu šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i dovodi u pitanje šanse da nova Komisija preuzme dužnost 1. decembra, što je rok koji je već jednom pomeren za mesec dana.

Varhelji je drugi kandidat Mađarske za evrokomesara pošto je prethodni kandidat Laslo Tročanji odbijen u Odboru za pravne poslove EP (JURI) zbog sukoba interesa.

Na pitanje poslanika kako će on kao mađarski komesar raditi na poštovanju temeljnih vrednosti i propisa EU u politici proširivanja i susedstva, ako je mađarska vlada na udaru optužbi Unije da to upravo krši, Varhelji je uzvratio da će “zastupati EU”.

Novoimenovani kandidati Rumunije i Francuske za evrokomesare Adina Valean i Tijeri Breton prošli su na  saslušanju u nadležnim odborima EP. Valean je dobila portfelj saobraćaja a Breton unutrašnjeg tržišta.

EP bi trebalo 27. novembra da glasa za sastav Komisije predvođene Ursulom fon der Lajen u celini.

Varhelji je tokom saslušanja davao uveravanja da će raditi potpuno nezavisno od vlade mađarskog premijera Viktora Orbana čija politika često nailazi na negodovanje Brisela.

Imenovanje predstavnika vlade Viktora Orbana za portfelj proširenja izazvalo je nerazumevanje kod više posmatrača, pošto su poštovanje vladavine prava i nezavisnost sudstva važni delovi procesa pristupanja Uniji, a mađarski premijer se redovno optužuje zbog kršenja javnih sloboda u svojoj zemlji.

Evropski parlament je pokrenuo proceduru protiv Mađarske za nepoštovanje vrednosti EU, i to onih istih vrednosti na kojima budući komesar za proširenje treba da insistira kod zemalja kandidata.

Bliskost Orbanove vlade sa Moskvom i Ankarom takođe ulivaju sumnju o interesima koje bi jedan mađarski evrokomesar branio na Balkanu gde se EU suočava sa uticajem Rusije i Turske, navodi Frans pres.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.