DRASTIČAN RAST KRŠENJA KODEKSA NOVINARA SRBIJE

DRASTIČAN RAST KRŠENJA KODEKSA NOVINARA SRBIJE

Objavio: Magločistač

26.05.2016

Kategorija: U fokusu

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza rekla je da su štampani mediji u aprilu skoro tri puta više prekršili Kodeks novinara Srbije, u odnosu na isti mesec prošle godine.

Skrozza je na sednici komisije u Novom Pazaru rekla da je u aprilu 2015. zabeležen 231 tekst u kojima je kodeks prekršen, dok ih je u aprilu 2016. bilo 615.

“Beležimo drastičan rast kršenja Kodeksa novinara. Ideja ovog monitoringa nije da upiremo prstom u neki od medija, već da vidimo tendencije gde mediji najčešće krše kodeks”, rekla je Skrozza.

Ona, zajedno sa članom komisije Petrom Jeremićem, od aprila prošle godine prati pisanje osam nacionalnih dnevnih listova. Skrozza je dodala da je jedan od najvećih primera kršenja kodeksa u aprilu izveštavanje većine štampanih medija o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

“Samo u aprilu je zabeleženo 132 teksta u kojima je prekršen kodeks, a koji se odnose na izveštavanje medija o njenom ubistvu. To su tekstovi u kojima je prekršeno više tačaka kodeksa, od kojih je jedna da su nagađanja i pretpostavke predstavljene kao činjenice, a kršena je i pretpostavka nevinosti i pravo na privatnost”, rekla je Skrozza.

Ona veruje da će u ovom mesecu biti manje krešenja Kodeksa novinara Srbije u odnosu na april, jer je zaključno sa 22. majem zabeleženo 401 kršenje kodeksa.

Skrozza je rekla i da je zabrinjavajuća činjenica da su tekstove o ubijenoj pevačici u jednom trenutku zamenili oni o povredi glumice Nede Arnerić, koji su takođe obilovali nizom prekršenih tačaka, pre svega kršenjem njene privatnosti.

Na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu razmatrane su žalbe građana na nekoliko tekstova u dnevnim novinama.

(Beta)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.