DOZVOLJENO ŠARANJE PO GLASAČKIM LISTIĆIMA

DOZVOLJENO ŠARANJE PO GLASAČKIM LISTIĆIMA

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

26.03.2017

Kategorija: U fokusu

Birači na predstojećim izborima za Predsednika Srbije moći će po svom listiću da crtaju, precrtavaju i ispisuju poruke, ali moraju da zaokruže samo jedan redni broj ispred kandidata za koga glasaju.

Nekad nije bilo dileme – važeći je bio samo onaj listić na kojem je zaokružen redni broj kandidata (za predsedničke izbore) ili liste (za parlamentarne izbore), podseća “Poltika”, navodeći, međutim da zakon sada glasačima dozvoljava da budu i mnogo kreativniji i na listiću iskažu svoj politički stav, i to ne samo zaokruživanjem kandidata.

Tako srpski birači mogu po svom listiću da crtaju, precrtavaju i ispisuju poruke, ali da bi listić bio važeći, uz ovo šaranje, obavezno moraju da zaokruže jedan redni broj ispred kandidata za koga glasaju.

Odnosno, kako stoji u Pravilniku o radu biračkih odbora, ”važeći glasački listić je onaj koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao”. Takođe se precizira da, “uprkos tome što su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke ili što su druge izborne liste precrtane”, birački odbori ga moraju priznati kao važeći.

S druge strane, glasački listić će biti nevažeći ako nije popunjen (beli listići), ili je “popunjen tako da se ne može utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao, kao na primer listić na kojem je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata”.

Ova praksa, kojom se dozvoljava i šaranje po listićima, uvedena je, kako kaže Raša Nedeljkov iz posmatračke misije CRTA “Građani na straži”, pre svega zbog onih koji pogreše prilikom glasanja, pa zatim uvide tu grešku i žele da je isprave.

 

Izvor: Politika

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.