ĐORĐEVIĆ: OD USPOSTAVLJANJA SOS LINIJE ZA ŽRTVE NASILJA BILO 2.084 POZIVA

ĐORĐEVIĆ: OD USPOSTAVLJANJA SOS LINIJE ZA ŽRTVE NASILJA BILO 2.084 POZIVA

Objavio: Magločistač

30.07.2019

Kategorija: U fokusu

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević saopštio je danas da je od uspostavljana SOS telefona za žrtve nasilja bilo 2.084 poziva, a da je od toga 400 otvoreno kao slučajevi.

“Posao rade stručni ljudi koji imaju potpunu anonimnost i poverljivost. Razvijamo i softver koji je poluinteligentan koji će da pomaže ljudima koju tu rade kako bi reakcija bila adekvatna i pravovremena”, rekao je Đorđević prilikom obilaska kol centra SOS telefonske linije za žene koje su pretrpele nasilje.

Kazao je da je jedna četvrtina poziva upućena od strane muškog pola, koji, uprkos tome što u kol centru rade žene, “nisu imali problem da zovnu”.

“Bilo je par alarmantnih poziva gde su morali da reaguju promptno i sa asistencijom policije”, rekao je Đorđević.

Naveo je da je linija “potpuno sigurna”, da niko, “čak ni on kao ministar”, nema pravo pristupa informacijama u vezi sa pozivima, te da je pristup omogućen “samo uz sudski nalog”.

“Telefon je potpuno anoniman, besplatan i siguran. On radi 24 sata svih 365 dana. Postoji i supervizor koji kontroliše i usmerava rad”, rekao je Đorđević .

Na pitanje da je do ubistva 15 žena od početka godine, kao i žene u Pančevu, došlo zbog propusta sistema, Đorđević je rekao da su “uzroci različiti”, te da “ako postoji propust nadležnih organa, odogovaraće osoba koja je za propust odgovorna”.

“Nažalost, osoba koja je stradala u Pančevu je samoinicijativno izašla iz Sigurne kuće. Kada su u pitanju punoletne osobe, Sigurna kuća nema pravo da ih zadrži”, rekao je Đorđević.

Državna sekretarka u ministarstvu Stana Božović rekla je da je za žrtvu “najvažnija podrška društva i države”, te da ako ima njihovu pomoć ona se “neće vratiti nasilniku”.

“Po novom zakonu niko ne sme da ne reaguje na nasilje, svako mora da ga prijavi. Niko ne sme da ćuti i da bude imun na nasilje”, rekla je Božović.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.