NAGRAĐEN DOKUMENTARAC “KOSOVO… NAZDRAVLJE! GEZUAR!” ALEKSANDRA RELJIĆA

NAGRAĐEN DOKUMENTARAC “KOSOVO… NAZDRAVLJE! GEZUAR!” ALEKSANDRA RELJIĆA

Aleksandar Reljić, foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

13.06.2018

Kategorija: U fokusu

Dokumentarnom filmu “Kosovo… Nazdravlje! Gezuar!” autora Aleksandra Reljića u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine i BIRN-a Kosovo pripala je nagrada publike na Festivalu srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma u Vašingtonu.

Organizator devetog po redu Festivala srpskog savremenog dokumentarnog i kratkog filma je udruženje Krug Orfelin, a održan je u poznatm art bioskopu Avalon.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” goovori o mogućnostima suživota Albanaca i Srba na Kosovu. To je priča o susretu Arija Abduljija, ratnog veterana Oslobodilačke vojske Kosova, i Isaka Vorgučića, nekadašnjeg oca Nektarija, bivšeg monaha Srpske pravoslavne crkve.

“Oni u srpskoj enklavi nadomak Prištine, u lokalnoj kafani pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom: pričama o ratu, odnosima Srba i Albanaca, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tog prostora. Dvojica predstavnika duboko suprotstavljenih strana, iako su u stanju da sede za istim stolom, smatraju da je multietničko Kosovo ‘propala ideja’ i da je suživot Srba i Albanaca nemoguć”, navodi se u pratećem materijalu uz film.

“Sa druge strane su Srbin i Albanac koji ih demantuju, Slaviša Stojanović i Mentor Gaši, koji u istoj u srpskoj enklavi drže azil za ulične pse. Sa puno ljubavi i predanosti, oni zbrinjavaju bolesne kučiće, dopremaju ih u azil, leče i pokušavaju da ih udome. Zaokupljeni svojim humanim radom, ali i velikim finansijskim problemima, Mentor i Slaviša nisu opterećeni kosovskim konfliktom, politikom i međunacionalnim odnosima na Kosovu”, piše u materijalu.

Dokumentarni film “Kosovo… Nazdravlje! Gëzuar!” je rezultat projekta “Stvarni ljudi – stvarna rešenja” o odnosima Kosova i Srbije iz ugla istorije, svakodnevice, budućnosti, koji su zajednički realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, BIRN Kosovo i forumZFD Beograd, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

 

 

 

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.