Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 13. Beldocs festival

Dodelom nagrada najboljim filmovima završen 13. Beldocs festival

Objavio: Magločistač

10.09.2020

Kategorija: U fokusu

Dodelom nagrada najboljim filmovima u 4 kategorije u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije svečano je zatvoren trinaesti Beldocs festival. Ove godine Festival je održan online i na osam lokacija u Beogradu od 3. do 10. septembra.

Sumirajući utiske sa ovogodišnjeg festivalskog izdanja, direktorka Mara Prohaska Marković izjavila je: „Zadovoljni smo da smo u ovim vanrednim okolnostima uspeli da prikažemo 136 filmova i VR sadržaja, ugostimo goste iz inostranstva, upriličimo premijere domaćim autorima, nagradimo najbolje filmove i projekte. Stigle su sjajne reakcije od evropskih filmskih profesionalaca i eksperata kada su u pitanju industry aktivnosti, i tim Beldocsa ima mnogo novih ideja za dalji razvoj festivala“.

Za nagrade za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program takmičilo se osam domaćih dokumentaraca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Anthoine Tirion, kritičar, pisac i selektor, Heleen Gerritsen, producentkinja i Dejan Petrović, scenarista i reditelj.

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije dobio je film „Govori da bih te video“ autorke Marije Strajnić. Povodom nagrade, rediteljka Marija Stojnić se zahvalila festivalu, žiriju i publici, i svima koji su u ovaj film verovali i podržali ga.

„Ovo je veliko priznanje ne samo za ceo naš autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se dela našla u filmu.“, zaključila je autorka filma.

Nagrada za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodeljena je Staši Bukumirović za film „Pripadnost“ rediteljke Tee Lukač.

„Jako mi je drago što je film dobio priliku da bude prikazan na Beldocsu, i veoma sam uzbuđena zbog nagrade, pogotovo jer su ovo bili moji prvi koraci u dokumentarnom filmu. Veliko hvala Beldocsu, žiriju, ekipi filma i publici koja je divno reagovala“, rekla je Tea Lukač.

Za najbolju montažu domaćeg programa nagrađena je Mina Petrović za film „Blizanci satkani od sna“ reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

„Montaža filma je bio relativno dug proces iz kojeg sam mnogo naučila, ne samo o montaži dokumentarnog filma, već i o međuljudskim odnosima, zahvaljujući glavnim protagonistima. Ko-reditelj Sead Šabotić i ja smo klesali materijal dok nismo došli do ove finalne dobitne kombinacije. Hvala Lei Vahrušev na razumevanju i velikoj podršci u tom procesu“, izjavila je Mina Petrović.

Posebno priznanje žirija u Srpskom takmičarskom programu dodeljeno je filmu „Drenjine“ u režiji Nikole Stojanovića.

„Velika mi je čast što sam dobio posebno priznanje žirija, jer su „Drenjine” moj prvi pravi dokumentarni film i ovo je apsolutno najbolja potvrda koju sam mogao da dobijem. Ova nagrada potvrđuje da u dokumentarnom filmu ipak radim nešto kako treba. „Drenjine“ je jako mali i ličan film i presrećan sam što je uspeo da komunicira sa gledaocima. Nastao je kao posveta mom psu i sa ovim priznanjem i premijerom na Beldocsu ta posveta je upotpunjena“, naveo je autor filma.

Za nagradu najbolji film Međunarodne takmičarske selekcije nadmetalo se 12 internacionalnih dokumentarnih ostvarenja. Žiri u sastavu Maria Vera, festivalska distributerka i agentkinja prodaje, Kazuo Hara, reditelj i Ivan Marković, reditelj i direktor fotografije odlučio je da nagrada za najbolji film pripadne autoru Hassenu Ferhaniju, za ostvarenje „Ulica Sahara 143“.

Hassen Ferhani je povodom nagrade izjavio: „Ne dobijam tako često nagrade i veoma sam srećan. Činjenica da je moj film dopreo do publike u Srbiji ili do članova žirija na različitim krajevima sveta, pokazuje da je filmski jezik koji sam koristio univerzalan. Veoma sam dirnut, i to je zaista izuzetna čast za mene.“

Specijalnu nagradu žirija osvojio je film „Viktorija“ koji su režirale Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer i Isabelle Tollenaere Waren.  U ime sve tri rediteljke, Liesbeth de Culaer se zahvalila na nagradi i istakla kako je sjajno što je festival održan uživo, pred publikom.

Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa pripala je Josipu Lukiću za film „Bjeli Božić“. Hrvatski reditelj je izrazio radost što je žiri prepoznao „iskrenu emociju“ i sam pristup filmu.

„Oduvijek sam htio napraviti nekakav antifilm bez zadanih narativnih formi, samo na na nekakav unutarnji osjećaj, film u kojem će se pričati o dnevno-političkim banalnostima, ali i nekim mojim društvenim fiksacijama tako da me ovo ugodno iznenadilo.  Jako mi je drago za ovu nagradu na Beldocsu  jer je veliki podstrek za daljnje eksperimentiranje u filmskom stvaralaštvu. Nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti i uživo“, rekao je Lukić.

Izvor: Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.