DISTRIBUCIJA TESTOVA ZA MALU MATURU POD JAKIM MERAMA BEZBEDNOSTI

DISTRIBUCIJA TESTOVA ZA MALU MATURU POD JAKIM MERAMA BEZBEDNOSTI

Objavio: Magločistač

14.06.2016

Kategorija: U fokusu

Testovi za malu maturu danas se distribuiraju iz Zavoda za štampanje novca u školske uprave pod jakim merama bezbednosti kako se ne bi dogodilo da testovi odu u javnost pre zakazanog polaganja, izjavila je danas rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević.

Ona je za RTS rekla da je završni ispit od novembra pripreman po strogim pravilima.

Prema njenim rečima, u prostorije u kojima se sprema završni ispit mogu da uđu samo osobe koje imaju ovlašćenja i ne mogu da se unose elektronski uređaji, što podrazumeva telefone i foto-aparate, kao i da iz te prostorije ne mogu bilo šta da iznesu.

“Testovi se čuvaju na posebnim sigurnosnim uređajima i svi računari koji se nalaze u toj prostoriji su isključeni sa mreže”, rekla je Dragana Stanojević.

Govoreći o težini testa, ona je rekla da Zavod svake godine priprema testove veoma slične strukture i težine.

“To znači da je najveći broj zadataka osnovnog nivoa obrazovnog standarda gde su neka jednostavnija činjenična znanja ili jednostavnija praktična znanja, dok su zadaci sa srednjeg i naprednog nivoa malo složeniji i zahtevaju neke više kognitivne i misaone procese”, kaže Dragana Stanojević.

Za upis u srednje škole mali maturanti će sutra polagati test iz srpskog jezika, a u četvrtak iz matematike. U petak će rešavati kombinovani test, koji obuhvata pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.
Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.