Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa

Direktorka kovid bolnice u Batajnici: Ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa

Izvor: Pixabay.com

Izvor: FoNet

13.04.2021

Kategorija: U fokusu

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za RTS da ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa, a da je među obolelima i dalje najprisutniji britanski soj, i upozorila je i da je svaki novi soj sve „gori“, i kada je reč o prenosivosti i kada je reč o smrtnosti, i apelovala na građane da se vakcinišu.

Adžić Vukičević je potvrdila da trenutno u kovid bolnici u Batajnici ima više otpusta nego prijema, i da je na lečenju 825 pacijenata, za razliku od 30. marta, kada ih je bilo 915.

„To znači da je 10 odsto manje hospitalizovanih, ali i prijema, pošto smo dnevno primali 80 do 90 pacijenata, a poslednjih dana i upola manje“, rekla je Adžić Vukičević i ocenila da su tome doprineli dobar odziv za vakcinaciju i poštovanje mera.

Naglasila je da ipak ne može da daje optimističke izjave u vezi pandemije, jer nema mesta za opuštanje.

„Ima puno mladih ljudi koji se nalaze u jedinicama za intenzivnu negu, i priključeni su na aparate za veštačko disanje“, upozorila je Adžić i istakla da se najčeće radi o britanskom soju virusa , koji karakterišu velika prenosivost, teže kliničke slike, brža hospitalzacija i viša smrtnost.

„Ima naznaka da se u Srbiji pojavio i brazilski soj virusa“, upozorila je, i dodala da je svaki novi soj korona virusa „sve gori“, i što se tiče prenosivosti i što se tiče smrtnosti.

„Apelujem na širu javnost da se vakciniše, pa i one koji su preboleli kovid, posle četiri do šest nedelja i oni se mogu vakcinisati“, poručila je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Istakla je da se vakcinisani, koji su se takođe zaražavali korora virusom, oporave u 99 odsto slučajeva.

Kovid bolnica u Batajnici je, prema njenim rečima, za četiri meseca rada zbrinula 6.569 bolesnika.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.