Dijaspora iz Nemačke, Švajcarske i Austrije poslala najviše novca u Srbiju po osnovu doznaka

Dijaspora iz Nemačke, Švajcarske i Austrije poslala najviše novca u Srbiju po osnovu doznaka

Objavio: Magločistač

21.05.2020

Kategorija: U fokusu

U Srbiju je po osnovu doznaka u martu ušlo 214,6 miliona evra, što je za 28 miliona evra (11,5 odsto) manje nego istog meseca prošle godine.

Ovo umanjenje je posledica pandemije korona virusa u svetu, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima državljanima Srbije.

“Imajući u vidu trenutna dešavanja u vezi sa pandemijom korona virusa i njen uticaj na svetska ekonomska kretanja realna očekivanja su da će prilivi po osnovu doznaka u 2020. na globalnom nivou biti niža. U martu 2020. godine, Srbija je po ovom osnovu zabeležila nešto niži priliv u odnosu na mart 2019. i to za 28 miliona evra, odnosno 11,5 odsto”, kažu za Narodnoj banci.

Tokom marta ove godine, prosečna vrednost po pojedinačnoj transakciji iznosila je oko 900 evra, dok je oko 90 odsto priliva po ovom osnovu izvršeno u evrima.

U periodu januar-mart ove godine priliv je bio 665,5 miliona evra, što je za 72 miliona evra (9,8 procenata) manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći deo je uobičajeno došao iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

Na listi 10 najznačajnijih zemalja odakle je u prva tri meseca ove godine došlo najviše novca u Srbiju su Nemačka sa 191,1 milion evra (28,7 odsto), Švajcarska 87,1 miliona evra (13,1 procenata), Austrija 47,5 i Francuska 46,5 miliona evra, a prati ih SAD sa 43,8 miliona evra.

Slede Hrvatska sa 36,2 miliona evra, Italija sa 13,7 miliona evra, a zatim Ruska Federacija 12,8 i Švedska 10,9 miliona evra, dok je Slovenija na desetom mestu sa 13,1 miliona evra doznaka.

Iz drugih država sveta odakle stiže novac po ovom osnovu došlo je ukupno 162,8 miliona evra što čini 24,5 odsto ukupnih doznaka za prvo tromesečje ove godine.

Izvor: Tanjug

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.