Desetine mađarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika portala Index.hu

Desetine mađarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika portala Index.hu

Objavio: Magločistač

24.07.2020

Kategorija: U fokusu

Desetine novinara, uključujući vodeće urednike mađarskog nezavisnog informativnog portala Index.hu, dalo je danas otkaze u znak protesta zbog otpuštanja glavnog urednika.

Blizu 60 članova redakcije reklo je da napušta taj najpopularniji mađarski portal jer je otpuštanje Sabolča Dula (Szabolcs Dull) ugrozilo profesionalnu nezavisnost i budućnost tog medija.

U znak solidarnosti sa Indeksom za večeras je najavljen ulični protest.

Taj portal je odavno meta premijera Viktora Orbana koji ga je jednom nazvao “fabrikom lažnih vesti”, a nedavno su Orbanovi saveznici preuzeli kontrolu nad prodajom prostora za reklame tog sajta što je bio predznak šta će biti s njegovom nezavisnošću.

Prošlog meseca Indeks je pomerio svoju ocenu na “barometru nezavisnosti” s kategorije “nezavisan” u kategoriju “u opasnosti”, posle čega je uprava najavila reorganizaciju redakcije, čemu se uredništvo usprotivilo.

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova početkom meseca je u pismu izrazila solidarnost sa zaposlenima portala Indeks i ocenila da oni rade “u veoma teškim uslovima”.

“Pratim situaciju oko Indeksa sa zabrinutošću”, ukazala je Jurova.

Sloboda medija u Mađarskoj znatno se pogoršala od Orbanovog povratka na vlast 2010. godine i država direktno kontroliše stotine lojalnih izdanja finansirajući ih velikim sredstvima iz budžeta.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Desetine mađarskih novinara dale otkaz posle otpuštanja glavnog urednika portala Index.hu”

Franken says:

(A sad ozbiljno)

Napisali ste, tj. preneli:

“Novinari oko 82 su zato dali otkaz jer ne slazu se sa vodjenjem politike koju sprovodi index pod rukovodstvom Djurcanja bivsi Premijer i komunisticki milijarder koji za vreme svoje vladavine doveo nadjarski narod u ogromne dugove … stb”.

Kako vas nije sramota prenositi ovakvu notornu laž i samim time, prenoseći je, i vi sami besomučno slagati? (Retoričko pitanje).

Mislite li vi da novinari i čitaoci ovoga portala ne govore druge jezike, osim srpskog, i ne čitaju stranu štampu & raznorazne portale, sajtove & blogove? Jeste li odista baš toliko opajdareni da niste toga svesni?

Još jedanput, kako vas nije sram tako besomučno lagati, pa makar i ovako anonimno? Makar da vas je sramota zbog svoje sopstvene savesti… (koju očito nemate).

D li je i laganje jedno od “hrišćanskih vrednosti“?

Zevsa mi, jeste!

Jer ono što je pre dve hiljade&kusur godina počelo kao nepatvorena i opskurna laž, e da bi se održalo dva milenijuma, moglo je i može jedino opstati “ugrađivanjem“ još više laži. Laž na laž… I ko god ne pristaje (ili nije pristajao) na takve laži bivao je ućutkan na raznorazne načine, najčešće fizičkom eliminacijom. Vaša religija je rak rana ove planete. Ili možda ne verujete ni da je Zemlja okrugla nego je (božem`prosti!) ravna ploča? Ne bi me začudilo ni takvo vaše loodillo.
***

Danas je, ako niste znali, svaku tvrdnju koja pročitate u nekoj knjizi (ali vi niš` ne čitate), sajtu, itd, veoma lako proveriti petnaestosekundnim guglanjem po internetu. Kontate li vi išta, barem malkice?

(Vi imate ozbiljnih mentalnih deficita, najblaže rečeno)

Franken says:

Velite: “…inteligencija vernika.. “.

Da prostite, ovo je teška oksimorončina.

(Znadem, vama govoriti je isto kao i zidu zboriti. Ni trunčice sopstvenih misli no jedino propagandne floskuletine desničarsko-besničarske. Plus, klerikalno-kreacionističko-kretenske praznoglave besmislice. Hebote, s kim ja živim na ovom planetu! Tragično, veoma…)

anonimni says:

Trebaliste pogledati danasnju manifestaciju i onda bi videli ko je i sta je index i ko su bili prisutni na manifestaciji, sljam politicara i politicki partija oni koji i u madjarskom parlamentu i u Briselu glasaju protiv interesa madjarskog naroda. Novinari oko 82 su zato dali otkaz jer ne slazu se sa vodjenjem politike koju sprovodi index pod rukovodstvom Djurcanja bivsi Premijer i komunisticki milijarder koji za vreme svoje vladavine doveo nadjarski narod u ogromne dugove , sva sreca za madjare i za drzavu izbore izgubio i od tada pod rukovodstvom Orbana velikim koracima napreduje Madjarska . i ovi dana u Briselu na celu sa njegovom suprugom i kompromitovanim madjarima glasali protiv Orbanovog predloga koji ipak pobedio uz pomocom Poljske. ( Gyurcsány Ferenc ) on je sa svojim vec kompromitovanim isto bivsim politicarima zauzeo preuzeo rukovodeca mesta u Indexu sa tim garda novinara ne slaze i ne po zelji madjarskog rukovodstva nego po svojoj savesti napustili Index. Naravno placenici Sorosa to kao sve dogadjaje u Madjarskoj prikazuju kao da je zato kriv Orban. Jako treba da se pazi i A. Vucic jer Soros radi i u srbiji vec od 2017 godine jako lepo se vidi u razmisljanju gospodina koji ovi dana mozemo citati u maglocistacu ponovo gde on u svojoj filozofiranju protiv vere sa velikim brojem strucnjaka zeli prikazati da je vera jedna zabluda i sve to podkrepkuje sa Darvinom i nekom izjavom Pape. Znaci vec od tada se rusi inteligencija vernika i naroda takav je metod Sorosa prvo unisti inteligenciju onda dolaze u red crkve pa citav sistem i drzava koja jos uvek ceni i brani veru u Boga . Za svaki slucaj vernici trebaju traziti od svoji popova Svetopismo i tome treba prilagoditi ne raznim izjavama nezabozaca ne zavisno od toga koju funkciju obavljaju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.