DANAS JE 20 GODINA OD OKONČANJA OPSADE SARAJEVA

DANAS JE 20 GODINA OD OKONČANJA OPSADE SARAJEVA

Foto: Natalija Jakovljević

Objavio: Magločistač

29.02.2016

Kategorija: U fokusu

U opsadi Sarajeva je stradalo više od 11.500 ljudi, a ona je trajala 1.500 dana.

Danas se obilježava godišnjica zvaničnog okončanja opsade Sarajeva. Opsada je počela 5. aprila 1992. godine, a borbe su prestale 14. decembra 1995, kada je u Parizu zvanično potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Opsada Sarajeva okončana je 29. februara 1996. godine.

Sarajlija su pod opsadom bile 1.500 dana, a to je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji čovječanstva.

Stradalo je više od 11.500 ljudi, a sve je počelo na referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine gdje je 67 posto njenih građana glasalo za osamostaljenje.

Ratno stanje

Foto: Natalija Jakovljević

Foto: Natalija Jakovljević

Građani Sarajeva su 5. aprila izašli na demonstracije za mir ispred zgrade Skupštine, a prve žrtve opsade su bile Suada Dilberović i Olga Sučić na mostu Vrbanja.

Sve stranke, uključujući Srpsku demokratsku stranku (SDS), su 11. aprila 1992. potpisale Deklaraciju o jedinstvenom Sarajevu, ali ubrzo nakon toga, 13. aprila, vojnici JNA pucaju na glavni terminal Sarajevskog aerodroma, gdje je stotine građana čekalo let da pobjegnu iz grada. Aerodrom je zatvoren.

Predsjedništvo BiH je 20. juna 1992 zvanično proglasilo ratno stanje i potvrdilo ono što su ljudi već odavno znali.

Poslije više od pet mjeseci opsade 15. septembra 1995 otvoren je Međunarodni aerodrom Sarajevo, a Radovan Karadžić, bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, pristao je na povlačenje teškog naoružanja iz okoline Sarajeva u zamjenu za prekid udara NATO-a.

Ubijeno više od 1.000 djece

Konačno, 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum u Daytonu. BiH je priznata kao cjelovita država s dva entiteta i zajedničkim institucijama. Sarajevo je ostalo nepodijeljeno.

Ratno stanje je ukinuto 22. decembra 1995. godine, a u januaru naredne godine je zatvoren zračni most preko kojeg je obavljeno 13.000 letova i dopremljeno više od 160.000 tona humanitarne pomoći.

Opsada je završena 29. februara 1996. godine, a koštala je živote 11.500 ljudi, među njima više od 1.000 djece.

Izvor: Al Jazeera

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.