DA SE ZNA: ZA GODINU DANA EVIDENTIRALI 70 SLUČAJEVA NASILJA NAD LGBT

DA SE ZNA: ZA GODINU DANA EVIDENTIRALI 70 SLUČAJEVA NASILJA NAD LGBT

Objavio: Magločistač

24.07.2017

Kategorija: U fokusu

Udruženje “Da se zna” iz Beograda za godinu dana od osnivanja evidentiralo je 70 slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji, od čega su čak dve trećine zločini inspirisani mržnjom, upozorili su danas.

Predsednica udruženja Dragoslava Barzut rekla je na predstavljanju izveštaja „Uloga policije u jačanju prevencije i mehanizama zaštite od zločina iz homofobije i transfobije u Srbiji“ u Novom Sadu da je od tog broja samo tri slučaja prijavljeno, a samo jedan je imao i sudski epilog.

“Čak i u slučaju koji je presuđen, nije uzeto u obzir da je u pitanju zločin iz mržnje, iako je počinilac priznao da ga je iritiralo to što se žrtva oblačila kao žensko”, upozorila je Barzut.

Prema njenim rečima, zločin iz mržnje uveden je u legislativu Srbije 2013. godine, ali od tada do danas nije doneta niti jedna presuda na toj osnovi.

“Zločin iz mržnje još uvek nije dovoljno prepoznat ni kod policije, niti u tužilaštvu i sudstvu. Ovaj izveštaj trebalo bi da doprinese implementaciji te kvalifikacije, ali i drugim oblastima, jer je deset preporuka koje su proizašle iz njega poslate MUP-u”, rekal je ona.

Među preporukama nalazi se i ona da se što pre usvoji Strategija za poboljšanje kvaliteta života LGBTI osoba, a da se nastavi i sa sprovođenjem Strategije rada policije u zajednici kroz usvajanje akcionog plana.

Takođe, preporuke se tiču i oficira za vezu u policiji, a “Da se zna” je zatražila da njihovo radno mesto bude efinisano sistematizacijom MUP, a ne da bude “samo pridodato primernom poslu”.

“Imamo utisak da policija samo deklarativno štiti LGBT zajednicu. Da bi se situacija promenila potrebna je i kontinuirana edukacija policijskih službenika, koji moraju imati nultu toleranciju na nasilje i voditi se motivom za napad”, rekla je Barzut.

Dodala je da je u izveštaju konstatovano da čak 40 odsto ispitanih policijaca i pripadnika policije “ne bi voleli da imaju LGBT osobu za kolegu”, što može dovesti do “sekundarne viktimizacije kao posledice ličnog mišljenja”.

Izveštaj konstatuje i da napredak u saradnji policije sa LGBT organizacijama i žrtvama postoji, ali da i dalje najveći napori i finansiranje edukacije, dolaze iz civilnog sektora, a ne od strane države ili iz državnog budžeta.

Izveštaj je rezultat programa “Stand with LGBTTIQA persons – Same protection for everyone” podržanog od strane Ambasade Holandije u Srbiji.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.