DA LI PLAĆAMO NAJSKUPLJU PUTARINU U EVROPI?

DA LI PLAĆAMO NAJSKUPLJU PUTARINU U EVROPI?

Foto: NJ, Magločistač (ilustracija)

Objavio: Magločistač

29.07.2019

Kategorija: U fokusu

Putarina u Srbiji od danas je skuplja za 12 odsto, pa praktično jedan prolazak kroz Srbiju Koridorom 10, od Subotice do Preševa, košta skoro 2.000 dinara, dok za to vreme, u većini obližnjih zemalja, koje su članice Evropske unije, za manje od tog iznosa mogu se voziti bez ograničenja tokom bar sedam dana.

Prema podacima na sajtu AMSS, nedeljna vinjeta za korišćenje auto-puteva u Bugarskoj za putnička vozila iznosi 8 evra, dok je za ceo mesec 15 evra, a kroz Mađarsku se za 10 evra možete voziti 10 dana, dok su vam za 16 evra auto-putevi u toj zemlji dostupni ceo mesec.

U susednoj Rumuniji, nedeljna vinjeta košta 5 evra, a mesečna duplo više, dok je u Austriji za 10 dana korišćenja potrebno izdvojiti 9 evra, a za 60 dana 26 evra. U Slovačkoj korišćenje 10 dana auto-puta košta isto toliko evra, a za ceo mesec će vam trebati 14 evra.

“Iako je resorna ministarka ranije najavljivala da će Srbija preći na naplatu pitarine vinjetama, od te ideje se odustalo, a ministarka često ističe da je sistem koji mi imamo najpravedniji jer se plaća onoliko koliko se koristi. Da li je to baš tako ako se ima u vidu da je jedna vožnja kroz Srbiju skuplje nego 10 dana kroz sve navedene zemlje, odgovorite sami”, piše portal BIZlife.

Ideja o vinjetama je očigledno za sada otišla u istoriju, ali se pojavila nova – da se plaća korišćenje i magistralnih puteva.

 

Autor: juGmedia

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.