CRTA: TV dnevnici u Srbiji očišćeni od političkog pluralizma

CRTA: TV dnevnici u Srbiji očišćeni od političkog pluralizma

Izvor: FoNet

08.07.2021

Kategorija: U fokusu

Izrazito neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije glavni je nalaz jednogodišnje postizborne analize Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) sadržaja centralnih dnevnika televizija sa nacionalnom pokrivenošću: RTS, Pink, Prva, Hepi i B92.

Od jula 2020. godine do kraja juna 2021. godine, predstavnici vladajuće većine zauzeli su 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih sedam odsto minutaže.

O vlasti se izveštavalo uglavnom neutralno (63 odsto) i pozitivno (37 odsto), dok su opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno (57 odsto).

Nešto viši procenat zastupljenosti opozicije u pojedinim mesecima bio je rezultat pojačanog negativnog izveštavanja o opozicionim akterima, navodi se u saopštenju.

U proteklih godinu dana, iz meseca u mesec održavan je trend velike zastupljenosti Aleksandra Vučića, pa je predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke bio praktično „svaki drugi“ sagovornik u televizijskim vestima, jer je za njega bilo rezervisano 50 odsto ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima.

Nastavlja se trend nejednakosti u pristupu medijima koji je karakterisao i period pre parlamentarnih izbora, a samo je na kratko bio prekinut nešto balansiranijom medijskom slikom tokom zvaničnog perioda izborne kampanje, dodaje se u saopštenju CRTA.

Takva pristrasnost u centralnim informativnim emisijama je zabrinjavajuća s obzirom na činjenicu da je u Srbiji televizija i dalje medij putem kojeg se informiše najveći broj građana i to dominantno preko televizija s nacionalnom pokrivenošću, u odnosu na koje je uticaj kablovskih kanala gotovo zanemarljiv.

Osim zastupljenosti u centralnim dnevnicima, kontinuirano se beleži i veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo građanima, što putem direktnih uključenja sa različitih događaja, što kroz gostovanja u televizijskim emisijama.

Značajan porast obraćanja uživo evidentan je u proteklih nekoliko meseci, pa se predsednik građanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, dok je skoro svakodnevna obraćanja imao od marta do kraja juna – 29 puta u martu, 24 u aprilu, 29 u maju i 28 puta u junu.

Nalazi posmatranja medija, koje je uradila CRTA, još jedan su pokazatelj da političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija, te da je građanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje.

Posredstvom medija stavovi građana formiraju se uveliko pre početka izborne kampanje i zato se mora uzeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore, navodi se u saopštenju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.