CRTA: SKUPŠTINA SRBIJE RASKINULA MEMORANDUM O SARADNJI

CRTA: SKUPŠTINA SRBIJE RASKINULA MEMORANDUM O SARADNJI

Izvor: otvoreniparlament.rs (screen shot)

Objavio: Magločistač

15.12.2017

Kategorija: U fokusu

Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, koja je zatamnila sajt Otvorenog parlamenta, objavila je danas CRTA na svom Tviter nalogu.

Sajt Otvorenog parlamenta zatamnjen je juče zato što je, kako je navela CRTA, vladajuća većina zloupotrebila parlamentarnu proceduru i pravila u slučaju usvajanja Zakona o budžetu za 2018. godinu.

Potom su predsednica skupštine Maja Gojković i potpredsednici Skupštine Srbije optužili organizaciju da sprovodi “očiglednu političku agendu” i pozvali je da se kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju “političku” platformu umesto što pokušava da građane Srbije “dovede u zabludu”.

Želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe

Organizacija CRTA ocenila je danas da poziv predsednice i tri potpredsednika Skupštine Srbije da CRTA zbog odluke da zatamni sajt Otvoreni parlament, na izborima proveri svoju političku  platformu, pokazuje suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu.

“Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da građanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima svoju ulogu vidimo kao podršku građanima da ostvaruju svoja građanska prava”, navela je CRTA u saopštenju.

CRTA je dodala da nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima.

“Kao organizacija civilnog društva i akter u demokratskom društvu nastojimo da pomognemo razvoj institucija ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi”, navela je CRTA.

CRTA je podsetila da Memorandum o saradnji sa parlamentom, potpisan 2013, definiše da će dve strane raditi na jačanju kontrolne i nadzorne funkcije Skupštine, izgradnji poverenja izmedju građana i parlamenta, povećanju svesti građana i šire javnosti o ulozi i funkcijama Skupštine, uspostavljanje redovne komunikacije javnosti i poslanika i na povećanje efikasnosti rada Službe Narodne skupštine i poslanika.

“Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove”, istakla je CRTA.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.