CRTA POZDRAVLJA ODLUKU MISIJE OEBS/ODIHR O POSMATRANJU IZBORA U SRBIJI

CRTA POZDRAVLJA ODLUKU MISIJE OEBS/ODIHR O POSMATRANJU IZBORA U SRBIJI

Objavio: Magločistač

20.12.2019

Kategorija: U fokusu

Nevladina organizacija Crta je danas saopštila da pozdravlja odluku Misije OEBS/ODIHR za procenu potreba da toj međunarodnoj organizaciji preporuči kompletno posmatranje predstojećih izbora u Srbiji.

Crta je uz to objavila pregled mera koje je preduzela vlast u vezi s preporukama OEBS/ODIHR-a i Crte. Iz toga se vidi da je od 31 preporuke Crte u vezi s izborima, odbačeno 12, a do sada u potpunosti primenjeno šest.

Između ostalog nije prihvaćen predlog da se proširi opseg kazni koje REM izriče emiterima koji ne poštuju pravila tokom kampanje, da se obaveže REM da razmatra i odlučuje o svakoj prijavi u kojoj se navodi da je došlo do povrede opšteg interesa, kao i da se direkno zakonom zabrani vođenje paralelnih evidencija na biračkom mestu koje ugrožavaju tajnost glasanja birača.

Nadležni su prihvatili obuku članova biračkih odbora, objavljivanje svih zapisnika o radu biračkih odbora, određivanje jasnijeg pojma javnih resursa i adekvatnih sankcija u slučajevima njihove zloupotrebe u kampanji, kao i kratke rokove (do pet dana) za odlučivanje Agencije za borbu protiv korupcije po prijavama koje se odnose na zloupotrebe u kampanji.

Kako je saopštila Crta, trećina preporuka misije OEBS/ODIHR iz prethodna tri izborna ciklusa razmatrana je kroz komplementarne preporuke Crte, ali nijedna nije do sada u potpunosti primenjena.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.