Civilno društvo na Balkanu nezadovoljno predlozima za podršku iz IPA III

Civilno društvo na Balkanu nezadovoljno predlozima za podršku iz IPA III

Izvor: EURACTIV.com

06.09.2021

Kategorija: U fokusu

Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN) ukazala je da je u predlogu za sredstva iz IPA III za civilni sektor i medije naglasak stavljen na slobodu izražavanja i medija dok su predlozi za organizacije civilnog društva (OCD) zabrinjavajući i nezadovoljavajući.

Mreža BCSDN je prokomentarisala akcioni dokument za IPA III koji se odnosi na fond za civilno društvo (CSF) i medijski program za 2021-2023. a komentare je pripremila na osnovu svojih pozicija predstavljenih i u mišljenju o IPA III.

U komentarima se ukazuje na nedostatak konsultacija na nacionalnom i regionalnom nivou i ograničen pristup informacijama o procesu.

Takođe se ocenjuje da taj dokument sadrži zabrinjavajuće i nezadovoljavajuće predloge koji potkopavaju umesto da podržavaju organizacije civilnog društva kao korisnike IPA.

“Nedostaje podrška za stvaranje povoljnog okruženja za OCD jer je fokus uglavnom na slobodi izražavanja i medija, i dokument ne govori o značaju operativnih grantova i dodeli osnovne i dugoročne podrške OCD”, ukazuje se u komentaru BCSDN.

Kako se navodi, EU planira da od 93 miliona evra obezbedi samo 25 miliona za grantove organizacijama civilnog društva u regionu dok će ostalo biti realizovano kroz direktne ugovore sa telima UN, članicama, međunarodnim agencijama, čime se ugrožavaju kapaciteti i lokalno vlasništvo nad OCD.

“EU treba da nastavi da čvrsto podržava povoljnije okruženje za razvoj civilnog društva kao preduslova za postojanje snažnog i odgovornog civilnog društva”, jedan je od ključnih komentara iz dokumenta Balkanske mreže.

Dalje se navodi da modaliteti sprovođenja IPA III za CSF treba da podrže razvoj kapaciteta OCD i lokalno vlasništvo nad procesima u regionu.

Kako se ocenjuje, prenošenje nadležnosti upravljanja CSF međunarodnim agencijama podrilo bi civilno društvo na Zapadnom Balkanu i predstavljalo prepreku za bolju regionalnu saradnju.

EU, kako se navodi u komentarima BCSDN, treba da stavi naglasak na osnovnu i dugoročnu podršku OCD umesto da podržava kratkoročne projekte.

“Konsultacije sa OCD i njihovo uključivanje ključni su za uspeh IPA III CSF i Medijskog programa i treba da budu strukturirani, pravovremeni i transparentni”, navodi Balkanska mreža.

Dalje piše da su redovne provere ciljeva iz smernica za podršku civilnom društvu u zemljama u procesu proširenja značajne za obezbeđenje efikasnosti i uticaja podrške EU civilnom društvu.

BCSDN je pozvao sve zainteresovane regionalne mreže i OCD da doprinesu ili podrže njihov dokument i da se priključe inicijativi.

Sedište BCSDN je u Skoplju a među članicama su i Građanske inicijative iz Beograda, PartnersAlbanija iz Tirane, Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.