CINS DOBITNIK NAGRADE ZA “DOPRINOS GODINE EVROPI”

CINS DOBITNIK NAGRADE ZA “DOPRINOS GODINE EVROPI”

Objavio: Magločistač

01.06.2017

Kategorija: U fokusu

Nagrada Evropskog pokreta za “Doprinos godine Evropi” dodeljena je u Beogradu Centru za istraživačko novinarstvo Srbije, koji, kako je navedeno, daje značajan doprinos afirmaciji evropske ideje u Srbiji.

Plaketu je na svečanosti u beogradskom hotelu “Park”, u ime organizatora, uručio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, dobitnik te nagrade za 2012. godinu.

Prema njegovim rečima, CINS kao istaknuti član Nacionalnog konventa o EU i koalicije “prEUgovor”, koji prate napredak Srbije prema EU, doprinosi uspostavljanju standarda koji Srbiju približavaju članstvu u EU.

Šabić je podsetio da je Centru za istraživačko novinarstvo Srbije ove godine dodeljena i Evropska novinarska nagrada za istraživačko novinarstvo, dodajući medjutim da je CINS “na domaćem terenu umesto podrške imao nešto sasvim drugo – kampanju vređanja, pa čak i kriminalizacije”.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Branko Čečen rekao je da CINS jeste dobio brojna priznanja koja pokazuju da su prepoznati kao neko ko se bavi novinarstvom na jedan od najboljih mogućih načina, ali da su u Srbiji ipak etiketirani kao “strani plaćenici” i “izdajnici”.

On je ocenio da je “novinarstvo sprečeno da obavlja svoju funkciju u Srbiji”.

“Evropske ideje su takođe razlog zbog kojeg mogu da vam obećam da smo tek počeli. Hvala za priznanje i podsticaj”, rekao je Čečen, dodajući da nagrada novinarima predstavlja podsticaj.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i predsednik žirija za dodelu nagrada Mihajlo Crnobrnja rekao je da je nagrada dodeljena “nekome ko ju je duboko zaslužio” i da je CINS dobio ubedljivu većinu glasova žirija.

Crnobrnja je izjavio da je “motiv dodele ove nagrade sloboda štampe, govora, i iznošenja suprotnih mišljenja”, dodajući da “u toj oblasti zaostajemo”.

Nagrada “Doprinos godine Evropi”, koju su 2002. ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, dodeljuje se pojedincima i organizacijama za doprinos evro-integraciji i promociji evropskih ideja u Srbiji.

Među prethodnim dobitnicima nagrade su šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Mišćević, lider Pokreta slobodnih građana i bivši zaštitnik građana Saša Janković i nekadašnji ministar spoljnih poslova Goran Svilanović.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.