ČETVRTI DAN PROTESTA U BEOGRADU, NOVOM SADU, NIŠU, KRUŠEVCU…

ČETVRTI DAN PROTESTA U BEOGRADU, NOVOM SADU, NIŠU, KRUŠEVCU…

Foto: N1 (Bojana Janjić)

Objavio: Magločistač

06.04.2017

Kategorija: U fokusu

Protestna povorka, pretežno mlađih građana nezadovoljnih pobedom Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, završila je šetnju odakle je i krenula – kod Doma Narodne skupštine u Beogradu. Četvrti “Protest protiv diktature” održan i u Novom Sadu, Nišu, Kruševcu… Lakše povređena devojka na protestu u Novom Sadu.

 

Kolona učesnika protesta u Beogradu je, neposredno pre završetka šetnje, ispred sedišta Republičke izborne komisije u Ulici kralja Milana uzvikivala: “Gde su naši glasovi”.

 

Oni su ranije zastali kod Beograđanke gde je sedište Studija B, kao i ispred zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde su, na poziv jednog mladića preko megafona, aplauzom pozdravili “sve one koji su u gradovima Srbije danas izašli protiv diktature”.

 

Oko 20 časova su održali su minut ćutanja ispred zgrade Vlade Srbije. Demonstranti su sedeli na asfaltu, na uglu ulica Nemanjine i kneza Miloša. Kolona se posle toga nakratko zaustavila kod zgrade Narodne banke Srbije.

 

Povorka je prethodno bila ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu, gde je zapaljeno i nekoliko baklji. Učesnici su tu takođe održali minut ćutanja.

 

Prethodno su prošli Ulicom kraljice Marije uzvikujući “O(ne)svesti se”, dok su ih građani sa terasa okolnih zgrada snimali telefonima i pozdravljali lupanjem u šerpe.

 

Na putu od zgrade RTS-a do Vlade Srbije, u blizini zgrade Predsedništva, okupljeni su otpevali, uz podršku bubnjeva, “Marš na Drinu”.

 

Saobraćaj je bio obustavljen u centru Beograda, a uniformisana policija nije primećena.

 

Na početku protesta došlo je do malog koškanja. Neko je pokušao da ispovocira mlade na čelu kolone, na sta su svi skandirali: “Ovo su nasi protesti, mi smo studenti”.

 

Pre početka skupa, predstavnici Udruženja nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sklonili su “srpski zid plača” koji je oštećen tokom prvog “Protesta protiv dikature”, a manja grupa učesnika protesta zapalila je više primeraka tabloidnih listova.

 

U međuvremenu, ponovo je postavljen “srpski zid plača” koji je ograđen i oko kojeg stoji obezbeđenje.

 

Učesnici protesta nosili su transparente protiv vlasti i premijera Aleksandra Vučića.

 

Kako javlja reporter N1 iz Novog Sada Miodrag Sovilj, na protestnu kolonu je na samom početku šetnje nepoznata osoba bacila topovski udar i tom prilikom jedna devojka je lakše povređena.

 

Od protesta u ovom gradu su se ogradile brojne studentske organizacije koje tvrde da su protesti politički, a za subotu je najavljen i kontraprotest. Studenti su na početku poručili da protesti nisu inicirale političke partije, već je reč o borbi studenata za prava svih građana Srbije.

 

Protestnoj koloni su se tokom šetnje priključivali građani, a upadljiv je izostanak policije odnosno bezbednost učesnika protesta je svedena na organizatore čija redarska služba je juče preventivno štitila prostorije Srpske napredne stranke.

 

Iz Niša reporterka N1 Gordana Bjeletić javlja da je bilo prisutno najviše ljudi od kad su protesti počeli. Takođe nije bilo incidenata niti vidljivog prisustva policije.

 

Treće veče zaredom građani su se okupili i u Kruševcu, izražavajući nezadovoljstvo stanjem u društvu, strahom koji vlada među građanima, uslovima i atmosferom u kojoj su se odvijali predizborna kampanja i predsednički izbori.

 

Okupljeni, među kojima je pored mladih bilo i građana srednje generacije, okupili su se ispred Skupštine grada, odakle su prošetali do Trga mladih i nazad do Skupštine, a zatim do Gimnazije i centra grada.

 

Protesti su organizovani na Fejsbuku, na stranici “Protesti protiv diktature” na kojoj su istaknuti i zahtevi studenata koji su naveli da će protestovati do njihovog ispunjenja.

 

Danas su počele da se oglašavaju i studentske organizacije koje se ograđuju od protesta i ističu da ne žele da učestvuju u iznošenju političkih zahteva.

 

Do sada se na protestima niko nije zvanično obraćao, a od ponedeljka nije bilo incidenata.

 

Studenti su naveli i pravila ponašanja, među kojima je i zabrana nošenja predmeta koji mogu da izazovu povrede, da ne gađaju ili psuju policiju, da ne nasedaju na provokacije, da ne diraju “zid plača” s fotografijama kosovskih žrtava, da pomognu ako nekome pozli, da vode računa o saobraćaju i da budu ljubazni prema novinarima.

 

Protesti su sinoć održani u više gradova Srbije.

 

(N1, Beta, Fonet)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.