ČEŠKA, MAĐARSKA I POLJSKA BIĆE KAŽNJENE ZBOG IZBEGLICA

ČEŠKA, MAĐARSKA I POLJSKA BIĆE KAŽNJENE ZBOG IZBEGLICA

Izvor: cdm.me

Objavio: Magločistač

14.06.2017

Kategorija: U fokusu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će protiv Češke, Madjarske i Poljske biti preduzete zakonske mere jer te zemlje nisu primile izbeglice.

Junker je rekao da Češka, Madjarska i Poljska “više od godinu dana nisu uopšte preuzele izbeglice” prema dvogodišnjem programu za raspodelu 160.000 izbeglica.

“To nam ne daje drugi izbor nego da primenimo sankcije protiv tih zemalja”, izjavio je predsednik Evropske komisije.

Plan o raspodeli izbeglica unutar EU predvidja da članice Unije podele teret migrantske krize, medjutim samo tri meseca uoči isteka plana relokacije, manje od 21.000 ljudi je razmešteno.

Hrvatska na Sudu EU zbog propisa o reviziji, upozorena zbog otisaka prstiju migranata

Evropska komisija prijavila je danas Hrvatsku Sudu EU zbog nepotpunog prenošenja direktive o reviziji i uputila obrazloženo mišljenje u kojem traži da unosi otiske prstiju migranata u evropsku bazu podataka.

Komisija je u julu prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u februaru joj je uputila obrazloženo mišljenje. Budući da to nije do sada urodilo plodom, Komisija je odlučila da se obrati Sudu EU, javila je Hina.

Komisija je takodje uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje u kojem traži od nje da korektno sprovodi uredbu o evropskom sistemu podataka o tražiocima azila Eurodak (Eurodac).

Prema evropskim propisima o azilu, zemlja članica EU u koju migrant prvo udje dužna je procesuirati njegov zahtev za azil. Ako je taj migrant produžio put i otišao u neku drugu državu članicu, ona ima pravo da ga vrati u zemlju u koju je prvo ušao.

Zbog masovnog priliva izbeglica više zemalja članica prestalo je da registruje izbeglica kako bi na taj način izbegle da im druge članice vraćaju izbeglice.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.