Budimpešta: Protest zbog ‘anti LGBT’ zakona, srce u duginim bojama ispred parlamenta

Budimpešta: Protest zbog ‘anti LGBT’ zakona, srce u duginim bojama ispred parlamenta

Izvor: RSE

08.07.2021

Kategorija: U fokusu

Organizacije civilnog društva protestovale su u četvrtak u Mađarskoj zbog stupanja na snagu zakona koji se opisuje kao “homofoban” i koji je Evropska unija najoštrije osudila, i postavile ogromno srce u duginim bojama ispred parlamenta u Budimpešti.

Zakonom, koji je danas, 8. jula, stupio na snagu, zabranjeno je promovisanje homoseksualnosti maloletnicima.

“Ovaj zakon spaja zločine počinjene nad decom i LGBT+ zajednicu na poguban i obmanjujući način”, izjavio je direktor organizacije Amnesti internešenel (Amnesty International, AI) u Mađarskoj David Vig pred raznobojnim srcem visokim 10 metara.

On je rekao da je odlučan da se ne prikloni vladinoj politici. “Nećemo menjati obrazovne programe ni kampanje zbog homofobnog i transfobnog zakona”, poručio je Vig.

Članica organizacije za prava LGBT+ osoba (Hatter Society) optužila je premijera Viktora Orbana za “stigmatizaciju zajednice” predstavljajući se kao “branilac slobode”, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Orban tvrdi da je cilj zakona da se “zaštite prava dece” i upozorio Brisel da se ne meša u obrazovanje mladih Mađara.

“Evropski parlament i Komisija žele LGBT + aktiviste u jaslicama i školama. Mi ih ne želimo”, ponovio je Orban u četvrtak u video snimku objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) u sredu je zapretila pokretanjem prekršajnog postupka protiv Mađarske ako ne povuče zakon.

Na ulicama Budimpešte, televizijski kanal RTL Klub je u znak protesta prekrio reklame na kojima je prikazan par u okviru promocije jedne od popularnih sapunica.

“Zabrinuti smo da zakon ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i diskriminiše neheteroseksualne pripadnike našeg društva”, napisao je kanal.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.