Budimpešta preimenuje ulice u znak protesta zbog kineskog univerziteta

Budimpešta preimenuje ulice u znak protesta zbog kineskog univerziteta

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Izvor: EURACTIV.com

02.06.2021

Kategorija: U fokusu

Ulica dalaj lame i Put ujgurskih mučenika neki su od novih naziva ulica u delu Budimpešte gde je planirana izgradnja kampusa kineskog Univerziteta Fudan.

Nova imena ulica postavljena su 1. juna u znak protesta Kristine Baranji, predsednice okruga mađarske prestonice Ferencvaroš gde će se graditi univerzitetski kampus.

“Dali smo javnim prostorima oko planiranog kineskog univerziteta lepa nova imena”, napisala je Baranji na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodala je da će građani prestonice svoje mišljenje o planovima moći da iskažu u anketi koja će početi 4. juna.

Spor gradskih vlasti i mađarske vlade traje već više od mesec dana, od kada je istraživački portal Direkt36 otkrio da vlada planira da angažuje kinesku kompaniju da u Budimpešti napravi novi kampus Univerziteta Fudan, čije je sedište u Šangaju.

Kineska investicija dovodi u pitanje sudbinu Studentskog grada sa više od 8.000 mesta, čija je gradnja takođe planirana na tom mestu.

Izgradnja Studentskog grada bila je jedan od uslova da Budimpešta i njeni distrikti, kojima upravlja opozicija, podrži organizaciju Svetskog prvenstva u atletici i izgradnju atletskog stadiona Ferencvaroš.

Za izgradnju kampusa Univerziteta Fudan angažovana je kineska građevinska firma, sa kineskim radnicima, i uzet kredit od Kine u iznosu od 1,25 milijardi evra.

Mađarska vlada je već obećala pomoć od oko 2,3 miliona evra za kupovinu nekretnina.

Prema istraživanju Instituta Republikon, protiv kineskog univerzitetskog kampusa u Budimpešti je dve trećine Mađara, od kojih je trećina provladinih glasača.

Mađarska će biti prva zemlja EU u kojoj će Kina otvoriti univerzitetski kampus.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.