BRNABIĆ: PODRŠKA ORGANIZATORIMA PARADE PONOSA

BRNABIĆ: PODRŠKA ORGANIZATORIMA PARADE PONOSA

Izvor: parada.rs (arhiva)

Objavio: Magločistač

01.09.2016

Kategorija: U fokusu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je danas da pruža podršku organizatorima Parade ponosa, LGBT zajednici i svim dobronamernim građanima koji budu učestvovali na ovogodišnjem Prajdu.

Kako je objavljeno na sajtu ministarstva, Brnabić je sa predstavnicima Organizacionog odbora Parade ponosa, koji su joj uputili poziv za učešće u šetnji, koja će biti organizovana 18. septembra u Beogradu, razgovarala i o usvajanju zakonskih rešenja koje se tiču pravnih posledica promene pola.

Brnabić je naglasila da planira da sa svojim kolegama i gostima pruži podršku organizatorima skupa i LGBT zajednici.

”Na taj način poslaće se zajednička poruka o međusobnom razumevanju, zajedništvu i predanom radu državnih organa na obezbeđivanju ravnopravnosti i poboljšanju položaja svih manjinskih zajednica i grupa”, istakla je Brnabić.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju odnosa države prema LGBT osobama, posebno u primeni propisa i postupcima koji se vode pred državnim organima i jedinicama lokalne samouprave, jer, po rečima organizatora Parade, pripadnici LGBT zajednice nailaze na probleme.

To je, kako navode, čest slučaj pri izdavanju uverenja o slobodnom bračnom stanju, koje je neophodno kako bi se stupilo u bračnu zajednicu u inostranstvu.

Brnabić je sagovornicima prenela da će Ministarstvo državne uprave u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima u narednom periodu raditi na upoznavanju i osposobljavanju državnih službenika i zaposlenih u lokalnim organima za prepoznavanje diskriminacije i primenu andiskriminatornih normi.

U tom pogledu, razmotriće se usvajanje zakonskih rešenja koja bi na sistemski način rešila sva otvorena pitanja u vezi sa promenom pola i rodnim identitetom građana Srbije.

 

 

Izvor: Tanjug

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.