BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE: RTS DISKRIMINIŠE BOŠNJAČKU ZAJEDNICU

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE: RTS DISKRIMINIŠE BOŠNJAČKU ZAJEDNICU

Objavio: Magločistač

30.07.2019

Kategorija: U fokusu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas saopštilo da je podnelo žalbu Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog zaključka Programskog saveta Radio-Televizije Srbije (RTS) da nema osnova za formiranje redakcije na bosanskom jeziku pri tom javnom servisu.

Po ranijim navodima BNV, Programski savet RTS je tu odluku doneo pozivajući se na mišljenje Odbora za standardizaciju jezika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), po kojem “ne postoje razlozi da se lokalni govor Bošnjaka smatra zasebnim jezikom”.

“Svojom odlukom da odbije osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, Programski savet javnog servisa je grubo prekršio načela jednakih prava i obaveza i izvršio tešku diskriminaciju pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice po osnovu nacionalne pripadnosti i jezika”, piše u saopštenju BNV.

BNV dodaje da redakcija na hrvatskom jeziku pri Radio-Televiziji Vojvodine radi i proizvodi program već devet godina.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE: RTS DISKRIMINIŠE BOŠNJAČKU ZAJEDNICU”

anonimni says:

Izgleda da BNV odnosno vasi koji koristite bosanski jezik ne poznajete dovoljno stav skoro vecine srba jer u javnosti kazu da Vas jezik istovetan bez mali izuzetaka sa srbskim jezikom Oni u SANU su vrlo pametni i jedino nadlezni da to kazu i ustanove, jer treferic ili vlak je razumljivo i na sbskom, ali kod pravljenje neki podrugljivi kritika – sale zato mnogi trude da i Vas i Hrvate koriste za temu prema njima uspesni sala za odlicno smejanje ili kritiku. Na teritoriji Bosne i Hrvatske odavno postoji grutovnica sto u Srbiji ne znam , u kakvom je stanju naravno bez Vojvodine jer i ovde ima. To je najmanje vazno ja razgovaram sa vasim zemljacima u inostranstvu koji su uspeli jer su ostali zivi da cekaju u parku ispred tadasnjeg SUPA u Subotici nedeljama da dobiju pasu samo za izlazak iz tadasnje drzave onda izgleda nisu imali indentican jezik. Nisu spadali u grupu Bozjeg naroda jer sa verom zele oznaciti ko je srbin ko nije bez obzira na to da je jezik skoro indentican. Kada su turci oslobodili Balkan i deo srednje evrope od hrscanske hegemonije svaki okupator trudi da se uvede izraz da je islobodio , jedan deo srba dobrovoljo to se mora naglasiti da dobrovoljno otisao u janicare jer tako obezbedili za sebe ako su ostali zivi lagodan zivot i presli na muslimansku veru onda su postali izdajnici poturci. Vidit i sad niste postali srbi samo govorite indentican jezik , ni hrvati ne mogu biti srbi jer su uglavnom katolici. To u vezi sa verm jedna velika zabluda kada su popovi i poneki srbi videli da polako nestaju srbi poceli uvelicavati pravoslavje, i izgradili narod koja muisli da samo pravoslavci srbi nikad ne vodi na dobro ako vera i drzava spoji u jedno isto onda dolazi do medjusobnone razpadai i nemira sa svim susedima. Moze li ovde pomoci NE jer svestenici — propovednici ni kod vecine vere — naroda ne daju vernicima u ruke Svetopismo da vide da citaju i da proveravaju — uporede sva Svetog pisma ili Biblije da bi videli da sve su doslovno sasvim iste razlika je samo u vestacki ugradjenim cerenonijama , ISUS je rekao da BOGU ceremonije ne trebaju — dakle nije Pravoslavlje iznad ostale svetog pisma, sve hriscanske vere su iste Vi ostajte u vasoj veri i drzite ali onako kako ALAH pise manite teror to nije podvig nego treba da je sramota na stetu Vase vere vidite drzava i vera kada se spoje sta se desava. Bice Vama jako tesko da u ovoj dzungli uspete sa Vasim zeljama. Mozda trebate za radnu snagu jer ste uvek bili odlicni radnici—samo ne trazite Vasem jeziku posebno pravo.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.