BLAGOJEVIĆ: SVE OPTUŽBE PROTIV JUŽNIH VESTI ZASNOVANE NA NETAČNIM ANONIMNIM PRIJAVAMA

BLAGOJEVIĆ: SVE OPTUŽBE PROTIV JUŽNIH VESTI ZASNOVANE NA NETAČNIM ANONIMNIM PRIJAVAMA

Izvor: juznevesti.com

Objavio: Magločistač

15.11.2018

Kategorija: U fokusu

U Vladi Srbije održan sastanak sa predstavnicima novinarskih udruženja o rezultatima višemesečne kontrole najpoznatijeg medija na jugu Srbije, koju je sprovodila Poreska uprava u Nišu, koristeći čak i anonimne prijave

Novinarska udruženja i predstavnici Vlade Srbije dogovorili su se danas da od Ministarstva kulture i informisanje zatraže zvanično tumačenje Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi se razrešilo pitanje da li je glavni urednik obavezan da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, izjavio je za Cenzolovku Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

To je epilog današnjeg sastanka predstavnika novinarskih i medijskih udruženja, okupljenih u Timu za dijalog, i Koordinacionog tela za saradnju s medijima Vlade Srbije, kojem su uz predstavnike Poreske uprave i Ministarstva finansija prisustvovali i predstavnici portala Južne vesti iz Niša. 

Svi su oni pozvani jer je bilo najavljeno da će jedina tema današnjeg sastanka biti „slučaj Južnih vesti“, odnosno izveštaj Poreske uprave o kontroli poslovanja tog portala.

„Pošto je Poreska uprava u svom izveštaju o kontroli poslovanja Južnih vesti našla kao jedini propust to što glavni i odgovorni urednik Predrag Blagojević nema zasnovan radni odnos, a pri tome su se pozvali na neodređenu odredbu Zakona o javnom informisanju i medijima, zaključili smo da bi bilo najbolje da stručno tumačenje te situacije da Ministarstvo kulture i informisanja, koje je i zaduženo za sprovođenje tog zakona“, naveo je Sejdinović, podsećajući da je postupanje Poreske uprave koje ugrožava rad nezavisnih medija bio jedan od 13 zahteva koje su u avgustu Vladi Srbije, kao goruća pitanja u medijskoj sferi, dostavila novinarska i medijska udruženja.

Sejdinović, koji je i član Tima za dijalog, naglasio je da je takav stav Poreske uprave za udruženja „sporan jer bi mogao da ugrozi veliki broj medija u Srbiji“ i dodao da se to pitanje mora zakonski urediti „kako više ne bi dolazilo do paušalnih tumačenja“.

Predlog o tome da se na sastanku sa predstavnicima Vlade razgovara o „slučaju Južnih vesti“ predstavnici udruženja izneli su na prethodnom sastanku, kad su zatražili da raspravi o tome prisustvuju, pored nadležnih organa, i predstavnici niškog portala. 

Problem Južnih vesti sa Poreskom upravom iskrsao je nakon što su poreznici, posle šestomesečne kontrole, naložili plaćanje poreskog duga od milion dinara, iako je, kako je navedeno u izveštaju na čak 101 stranici, utvrđeno da Južne vesti od svog osnivanja nisu načinile nijednu grešku u svom poslovanju. Postupanje Poreske uprave naišlo je na burne reakcije domaće i međunarodne novinarske zajednice.

Ipak, tumačeći Zakon o informisanju, pritom ne navodeći koji tačno njegov deo, poreznici su zaključili da glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u mediju koji uređuje, a da urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju. 

U kreiranju takvog stava poreznici su se pozvali na Uredbu Vlade Srbije „Katalog radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijama u javnom sektoru“, i po analogiji zaključili da sve obaveze koje se odnose na glavnog urednika državnog medija, ima da se odnose i na glavnog urednika privatnog medija. A da bi se sve te obaveze valjano ispunile, glavnom uredniku je potrebno puno radno vreme. Samim tim, on mora da bude u radnom odnosu.

Na osnovu takvog stava, Poreska uprava je naložila Južnim vestima da plate poreze i doprinose za glavnog urednika od osnivanja tog medija 2010, što sa obračunatim kamatama iznosi oko milion dinara. Južne vesti su u međuvremenu povele upravni spor sa Poreskom upravom, ali iznos na ime utvrđenog poreskog duga, iako je postupak pokrenut, kako nam je potvrđeno, do danas ipak nije naplaćen.

Inače, glavni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević, koji je, kako saznajemo, prisustvovao današnjem sastanku u Vladi Srbije, napisao je na svom Tviter nalogu da su Poreska uprava i kabineti premijerke i predsednika države „potvrdili da su sve glasine i optužbe na račun poslovanja Južnih vesti bile zapravo anonimne prijave, za koje su istrage utvrdile da su netačne“.

Blagojević do objavljivanja ovog teksta nije bio dostupan za komentar. 

 

Izvor: Denis Kolundžija (Cenzolovka)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.