BIRODI O MEDIJIMA: SRBIJA NA KORAK OD AUTOKRATIJE

BIRODI O MEDIJIMA: SRBIJA NA KORAK OD AUTOKRATIJE

Objavio: Magločistač

26.09.2017

Kategorija: U fokusu

Centralna figura informativnih emisija u medijima u Srbiji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što govori o medijskom urušavanju svih institucija, rečeno je na predstavljanju analize medijskih sadržaja koju je sproveo Biro za društvene istraživanja (BIRODI).

Predstavljajući rezultate analize informativnih emisija na RTS-u, Pinku, Hepiju, Prvoj, B92 i N1 koju je BIRODI sproveo od 15. jula do 12. avgusta, glavni istraživač Zoran Gavrilović je kazao da je “katastrofičan” položaj političkih partija u Srbiji koja je “korak od diktature, autokratije i departizacije”.

Istakao je da su mediji u centralnim informativnim emisijama fokusirani na državu i društvo, a da su političke stranke zanemarene. “Političke stranke su slabo prisutne. To se odnosi i na vladajuću stranku. Kada bi neko došao u Srbiju, mislio bi da nije višepartijski sistem”, rekao je Gavrilović.

Dodao je da se Vučić u informativnim emisijama pojavljuje kao predsednik Republike, kao vrhovni komadant Vojske Srbije i kao predsednik Srpske napredne stranke.

Naveo je i da se ne sme zaboraviti fenomen televizije Pink, koja je kako je rekao, u funkciji predsednika Vučića kome posvećuje trećinu vremena centralnih informativnih emisija, dok opozicije ili uopšte nema ili je negativno predstavljena.

On je rekao da je na TV Pink najnegativnije predstavljen lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, a mediji alternativno tumačenje stvarnosti pokušavaju da stvore pozivanjem sagovornika iz civilnog sektora.

“Veliki problem su i izvori, jer su to uglavnom saopštenja. Malo u medijima ima istraživanja. Mediji u informativnim emisijama prate državu. Značajan broj događaja su pseudo događaji. Samo 6,8 odsto događaja je organizovano u društvu, što znači da nigde nema društva”, kazao je on i dodao da većina medija prati samo ono što radi vlast što je “loše za demokratiju u Srbiji”.

Prema podacima analize, Vučiću je na Pinku bilo posvećeno 32,1 odsto od 38.949 sekundi informativnog programa, na TV Prva 9,9 odsto od 29.274 sekundi, na RTS-u 9,5 odsto od 30.076 sekundi, na TV B92 i O2 pet odsto od 20.472 sekunde, na TV Hepi 5,1 odsto od 27.072 sekunde, dok je na TV N1 četiri odsto od 24.751 sekundi.

Istraživač Dražen Pavlica kritikovao je medije u Srbiji zato što se bave državom, građane pominju uopšteno i ne bave se problemima nezaposlenih, radnika i omladine.

“Letos se mnogo govorilo o radnicima koji štrajkuju, ali mediji su samo izveštavali o tome, a nisu iskoristili manevarski prostor da ispitaju uzroke štajka”, kazao je on.

Govoreći o medijskoj geografiji Srbije, Pavlica je rekao da je Beograd najprisutniji u prilozima. “Beograd je prisutan u 1,4 odsto priloga, dok je recimo Istočna Srbija zastupljan samo u 1,3 odsto priloga. Vojvodina je medijski skrajnuta”, rekao je on i dodao da mediji imaju mnogo veći manevarski prostor koji ne koriste.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.