BIRODI: NIJEDNA OPŠTINA NIJE FORMIRALA ANTIKORUPCIJSKA TELA

BIRODI: NIJEDNA OPŠTINA NIJE FORMIRALA ANTIKORUPCIJSKA TELA

Objavio: Magločistač

18.07.2017

Kategorija: U fokusu

Nijedan grad i opština u Srbiji do 30. juna kada je bio rok, nisu formirali lokalna tela za borbu protiv korupcije, kako je predviđeno Akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima sa Evropskom unijom, objavio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Zoran Gavrilović iz te organizacije je rekao da lokalni antikorupcijski planovi (LAP) predviđaju obavezu lokalnih samouprava da naprave radne grupe za izradu planova i usvajanje dokumenata plana, zatim formiranje komisije za izbor tela za praćenje LAP i na kraju izbor članova tih tela.

Po istraživanjima sprovedenim od 22. maja do 3. juna i od 1. do 7. jula nijedna lokalna samouprava taj posao nije završila u roku, rekao je Gavrilović.

Od 145 jedinica lokalne samouprave, 41 je započela proces donošenja LAP-a, dok je u Vranju osnovana komisija za izbor antikorupcijskog tela.

Gavrilović je rekao da ovaj posao ozbiljno kasni što, kako je ocenio, može biti prepreka za stupanje u članstvo sa EU.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević rekao je da se plaši da se “gubi interes za borbu protiv korupcije”.

“Pobeda korupcije je kada ona postane normalna. Korupcija nije normalna”, istakao je Milićević.

“Koruptivne radnje se preslikavaju na lokalni nivo i važno je da delujemo na tom nivou”, ocenio je on i dodao da korupcijom moraju da se bave institucije.

Milićević je kazao da na lokalnom nivou postoji veliki problem u pribavljanju informacija i založio se za unificiranje sajtova svih lokalnih samouprava na kojima bi se građani obaveštavali šta se radi, kako i gde se troše budžetska sredstva.

Po njegovoj oceni, osnivanje antikorupcijiskih tela niko suštinski ne želi, a korupcija na lokalnom nivou košta toliko da građani plaćaju i ono što ne treba.

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija rekao je da je politička volja “nažalost” ključna za to da li će se i koliko unaprediti transparentnost u lokalnim samoupravama.

“Nema svesti o tome, a često ni kapaciteta”, ocenio je Minić.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.