BIRN objavio bazu podataka o broju umrlih od korone

BIRN objavio bazu podataka o broju umrlih od korone

Foto: BIRN

Izvor: Javno.rs

06.10.2020

Kategorija: U fokusu

BIRN je na svom sajtu javno.rs objavio bazu podataka o broju smrtnih slučajeva od virusa korona od 19. marta 2020. godine, kada je zabeležen prvi slučaj, pa zaključno sa 1. junom. Baza je nastala na osnovu Informacionog sistema COVID 19.

Podaci u bazi pokrivaju period od 19. marta 2020. godine zaključno sa 1. junom. BIRN nije imao pristup kasnijim podacima.

Tabelu je moguće pretražiti po nekoliko kriterijuma: datum rođenja, rezultat test, datum smrti i naziv kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo.

Polje za pretragu se nalazi u gornjem levom uglu tabele.

U prvoj koloni je naveden datum rođenja preminulog pacijenta. Datumi su navedeni u formatu dan/mesec/godina rođenja (primer 03/04/1950).

Druga kolona nosi naziv “rezultat testa” i tu postoje sledeći statusi: pozitivan na koronu (632 pacijenta), negativan (355), nepoznat (83), uzorak nije pronađen (8), neodređen (2), dok je u jednom slučaju kolona bila prazna. Bez obzira na rezultate testa, svi ovi pacijenti lečeni su u specijalizovanim kovid bolnicama i imali su simptome virusa korona pre smrti.

Treća kolona “datum poslednjeg pozitivnog testa” ukazuje na pacijente koji su neposredno pre smrti sigurno bili pozitivni na koronu.

U četvrtoj koloni navodi se datum smrti, a u petoj naziv kovid bolnice u kojoj je pacijent preminuo. U 77 slučajeva datum smrti nije naveden, a u 52 slučajeva u bazu nije ubačen naziv bolnice gde se desio smrtni slučaj.

BIRN poziva građane koji su izgubili članove porodice, prijatelje i poznanike zbog virusa korona zaključno sa 1. junom da provere da li se njihovi najbliži nalaze u bazi, da se jave ovoj redakciji na mejl koronavirus@birn.eu.com, podele svoje priče i pomognu u potvrđivanju autentičnosti podataka.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.