Bez presedana: Izdavač Oksfordskog rečnika nije uspeo da odabere reč godine

Bez presedana: Izdavač Oksfordskog rečnika nije uspeo da odabere reč godine

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Hina

24.11.2020

Kategorija: U fokusu

Uprava Oxford University Press-a, verovatno najpoznatijeg izdavača rečnika u svetu (Oxford Dictionaries), ove godine, koju naziva godinom bez presedana, nije uspela u skladu s tradicijom da odabere reč godine.

“Svake godine biraju se reč ili izraz godine po izboru najopsežnijeg referentnog rečnika engleskog jezika, koji odražavaju opšte raspoloženje ili preokupacije stanovništva u proteklih dvanaest meseci”, stoji u objavi izdavača Oxford University Press.

“Međutim, u 2020. godini, baš kao i u našem svakodnevnom životu, engleski jezik pretrpeo je ogromne promene, brzo se i više puta prilagođavajući svetskim događajima.”

Oksford je umesto toga objavio novi jezički izveštaj pod nazivom “Reči godine u godini bez presedana”.

Popis prati istorijska godišnja dešavanja, pa su se tako na listi našle reči i izrazi poput bush fires (požari niskog rastinja) koji su opustošili Australiju, zatim reč impeachment (politički postupak za opoziv, pobijanje) i acquittal (oslobađajuća presuda) koji su se češće koristili kada se američki predsednik Donald Tramp suočio s problemima u Kongresu.

Pandemija korona virusa iznedrila je brojne reči na spisku: lockdown (zatvaranje), circuit breaker (mini zatvaranje, kratko zatvaranje), shelter-in-place (zvanična odredba izdata za vreme vanrednog stanja kojom se ljudima savetuje da ostanu u svom domu i da ga ne napuštaju ako nije preko potrebno), remote/ly (bez fizičkog kontakta) i unmute (ponovno uključiti zvuk ili uređaj).

Tokom leta se učestalo koristio izraz Black Lives Matter (Crnački životi su bitni) i njegov skraćeni oblik BLM, dok su teorija zavere QAnon i mail-in (američki izborni glasački listići poslati putem pošte) novijeg datuma.

Suprotno tome, pojam Brexit je tokom 2020. korišten 80 posto ređe nego ranije, rekli su jezički stručnjaci.

“Nikada dosada nisam svedočio ovakvoj godini, kada je jezik u pitanju”, rekao je Kasper Gredvohl, predsednik Oxford Languages.

Kako je godina odmicala, oksfordski tim stručnjaka identifikovao je stotine značajnih novih reči i njihovih upotreba i pojašnjava da bi u drugačijim okolnostima više njih bilo proglašeno rečju godine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.