BEBAC: RODITELJI VEĆ GODINU DANA OŠTEĆENI, SPORNI ZAKON I DALJE NA SNAZI

BEBAC: RODITELJI VEĆ GODINU DANA OŠTEĆENI, SPORNI ZAKON I DALJE NA SNAZI

Objavio: Magločistač

01.07.2019

Kategorija: U fokusu

Roditeljski portal Bebac apelovao je danas na nadležne da hitno izmene Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i ozbiljne finansijske probleme i to u periodu kada im je novac najpotrebniji.

„Pre tačno godinu dana sporan Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu. Ovim Zakonom oštećene su brojne porodice u Srbiji. Ipak, ni nakon brojnih apela, protesta majki, lažnih obećanja od strane države, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje nema“, navodi ovaj portal.

Portal podseća da su primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom oštećene sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja, te da zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum 6 meseci pre otvaranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rođenja deteta.

„Ukoliko prethodno nisu radile 18 vezanih meseci, trudnice su prinuđene da rade do kraja trudnoće uprkos savetima lekara jer, trudničko bolovanje ne ulazi u prosek naknade zarade na porodiljskom bolovanju“, dodaje se.

Portla ukazuje i da su žene sa najvećim primanjima koje u najvećoj meri i doprinose državi jer, poreze i doprinose uplaćuju sa limitom na pet prosečnih plata oštećene za velike novčane iznose bez ikakvog objašnjenja i razumnog pokrića.

Takođe, i mame preduzetnice novim Zakonom dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih mama nemaju pravo na duže odsustvo sa rada za rođenje trećeg deteta

Roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava, ukazuje portal.

„Uprkos priznanju i jasnom uvidu u to da je Zakon oštetio brojne porodice u Srbiji ni godinu dana od njegove primene nema izmena. Poslednji sastanak sa Vladom i nevladinim sektorom odžan je 4. jula kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak sa konkretnim predlozima za izmenu Zakona. Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja ostaje veliko pitanje: Šta će biti sa njima ukoliko i dođe do izmena Zakona. Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen?“, zapitao je Bebac.

Izvor: (AutonomijaBebac)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.