BATLER: PREVARANTI POVEZUJU MMR I AUTIZAM

BATLER: PREVARANTI POVEZUJU MMR I AUTIZAM

Objavio: Magločistač

25.10.2017

Kategorija: U fokusu

Roditelji izlažu decu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu, rekao je ekspert za program imunizacije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Rob Batler, navodeći da prevaranti povezuju MMR vakcinu s autizmom.

Batler je na regionalnom sastanku o imunizacijama, koji se održava u Budvi, kazao da bi roditelji pre donošenja odluke trebalo da dobiju pouzdanu informaciju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

Roditelji moraju sami da donesu odluku, ali moraju i da shvate da decu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. Dakle, odgovornost je na njima, ali i na zdravstvenim radnicima, jer oni treba da motivišu roditelje i da pruže relevante i na dokazima zasnovane informacije, rekao je Batler i dodao da će bolest svakako naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom.

On se osvrnuo i na situaciju u regionu i istakao da su na Kosovu bila dva smrtna slučaja zbog malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabeleženi su i u pojedinim delovima Srbije.

Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant i precizirao da je sve počelo od diskreditovane studije jednog tvrdoglavog naučnika iz njegove zemlje koji se nije bavio praksom 15 godina.

Batler je istakao da su SZO i partneri u međuvremenu uradili hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posledična veza između MMR vakcine i autizma.

Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve, kazao je Batler, prenela je Televizija Crne Gore.

Zamenik regionalne direktorke SZO za Evropu Nerdet Emiroglu istakla je važnost sastanka koji predstavlja jedinstvenu mogućnost da se sagleda ostvareni napredak u oblasti imunizacije u Evropi.

Govorićemo o izazovima sa kojima se suočava svaka od zemalja prilikom imunizacije. Znamo da vakcinacijom spasavamo živote i želimo da dopremo do svakog pojedinca na lokalnom nivou kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacijama, istakla je Nedret.

Nedret ja kazala da postoji grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji pre donošenja odluke o vakcinaciji moraju da znaju ko stoji iza takvih grupa.

 

Izvor: Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.