BAČKA TOPOLA: ZAPOSLENI U FABRICI PERUTNINA PTUJ ĆUTE O POLIGRAFU, PLAŠE SE OTKAZA

BAČKA TOPOLA: ZAPOSLENI U FABRICI PERUTNINA PTUJ ĆUTE O POLIGRAFU, PLAŠE SE OTKAZA

Izvor: frontal.ba

Objavio: Magločistač

21.07.2016

Kategorija: U fokusu

Poligrafsko testiranje 17 zaposlenih u kompaniji Perutnina Ptuj pokrenulo je niz pitanja, ali za sada bez jasnih odgovora. U samom rukovodstvu nisu dozvolili razgovore sa bilo kim od nadležnih kako bismo saznali detalje poligrafskog testiranja. Zaposleni se plaše da će ostati bez posla ako stanu pred kamere.

Iz fabrike Perutnina Ptuj tvrde da niko od radnika koji su odbili poligraf nije trpeo posledice i da je sve učinjeno u skaldu sa Zakonom o zaštiti podataka ličnosti. Ipak poverenik za zaštitu podataka ličnosti, Rodoljub Šabić, se sa tim ne slaže.

“Da bi poligrafsko ispitivanje bilo dopušteno potrebno je da postoji izričit zakonski osnov. Tako da poslodavac ima izričita zakonska ovlašćenja, što nije slučaj jer po našem zakonu samo policija ima pravo da vrši poligrafska testiranja i to samo fakultativno. Svako može odbiti i to bez ikakvih neprijatnih konsekvenci”, objasnio je Rodoljub Šabić za N1.

Šabić je rekao da neće polemisati sa kompanijom Perutnina Ptuj, već očekuje da postupi u skladu sa upozorenjem koje joj je uputio. On je ocenio da je saopštenje koje je Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole dala u sredu povodom njegovog upozorenja potpuno bespredmetno.

“Pristanak” koji je Perutnina uzela od radnika nije sačinjen u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, tako da nije pravno valjan, i već zbog toga je obrada podataka nedozvoljena, objasnio je Šabić.

Čak i da je u formalnom pogledu pristanak ispravan, dodao je poverenik, ne bi mogao biti valjan, jer je uslov da bude slobodno dat.

Do svedočenja zaposlenih bilo je nemoguće doći. Svi sa kojima smo pričali plaše se da će ostati bez posla ukoliko stanu pred kamere i objasne šta se u kompaniji zaista zbilo.

 

 

Izvor: N1 (Miodrag Sovilj)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.