AŽL: OJAČATI RODNE MEHANIZME U VOJVODINI RADI ZAUSTAVLJANJA NARASTAJUĆEG FEMICIDA

AŽL: OJAČATI RODNE MEHANIZME U VOJVODINI RADI ZAUSTAVLJANJA NARASTAJUĆEG FEMICIDA

Objavio: Magločistač

21.07.2017

Kategorija: U fokusu

Akademija ženskog liderstva (AŽL) upozorila je na negativan trend u razvoju u primeni mehanizama rodne ravnopravnosti u Vojvodini i pozvala pokrajnsku vlast da nastavi i unapredi dobru praksu koja je na tom planu postojala ranijih godina.

Unapređenje tih mehanizama, kako navodi AŽL, izuzetno je značajno posebno zbog zaustavljanja narastajućeg femicida i porodičnog nasilja u Srbiji.

U zaključcima i preporukama iz Izveštaja o stanju institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost na teritoriji Vojvodine upućenih pokrajinskim organima ukazuje se da uočene tendencije u pokrajinskim mehanizmima za rodnu ravnopravnost nisu ohrabrujuće, jer su smanjene su ili prekinute neke aktivnosti u pokrajinskim institucijama na tom planu u odnosu na raniju praksu.

Podseća se da je Autonomna pokrajina Vojvodina od 2002. godine imala pionirsku ulogu i “podizala lestvicu” kada je u pitanju rodna ravnopravnost, formiranjem prvog izvršnog organa vlasti kojem je rodna ravnopravnost u nadležnosti, ali i u nazivu – Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova kao i Odbora za ravnopravnost polova u Skupstini AP Vojvodine. Ta dobra praksa, dodaje se, nastavljena je i 2004. godine kada je Skupština AP Vojvodine usvojila Pokrajinsku odluku o ravnopravnosti polova kojom su pokrajinski organi vlasti obavezani da poštuju i obezbede ravnopravnost žena i muškaraca. Takođe, doneta je i Pokrajinsku odluka o osnivanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, čime su “stvoreni uslovi za primenu principa rodne ravnopravnosti u sve politike na pokrajinskom nivou”.

Akademija ženskog liderstva napominje da je u međuvremenu došlo do zastoja u funkcionisanju tih mehanizama pa i njihovog nazadovanja, zbog čega je i urađena analiza kako bi se utvrdili razlozi tog negativnog trenda.

Dodaje se da Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova nije dostavio tražene informacije, pa je analiza njegovih aktivnosti i postignuća sprovedena na osnovu javno dostupnih informacija.

Napominje se da rodna ravnopravnost, kao razvojno pitanje, ne sme biti biti svedena na pitanje demografije i pronatalitetnih politika.

Iskazano je nezadovoljsto zbog toga što je zamenica za ravnopravnost polova u Pokrajinskom zaštitniku građana – ombudsmanu izabrana tek nakon godinu dana, te konstatovano da mehanizmi nepotpuno koriste svoje nadležnosti i da im konstantno nedostaju ljudski resursi i stručno znanje.

Dodaje se i da je saradnja sa ženskim organizacijama slabija nego ikad, te da je napuštena praksa stalne i otvorene rasprave organizacija civilnog društva i pokrajinskih rodnih mehanizama o pitanjima od značaja za postizanje rodne ravnopravnosti i stvaranja jednakih mogućnosti za žene i muškarce u AP Vojvodini.

Pokrajinskim vlastima sugeriše se i da pokrenu aktivnosti na pripremi i donošenju nove Pokrajinske skupštinske odluke o rodnoj ravnopravnosti koja bi bila u skladu sa rešenjima predloga novog Zakona kojim se reguliše ta oblast.

Takođe, traži se da se primeni Odluka Pokrajinske vlade o formiranju tela za praćenje primene Programa o zaštiti žena od nasilja u porodici i u partnerskim odnosima u APV za period 2014 – 2020 godine, te da se hitno kadrovski i stručno ojača sektor koji se bavi pitanjima ravnopravnosti polova.

Od Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Vojvodine traži se da pokrene izmene Poslovnika o radu Skupštine AP Vojvodine i ojača svoj položaj i ulogu u donošenju svih odluka iz ugla rodne ravnopravnosti.

Akademija ženskog lidersta izrazila je spremnost da doprinese pronalaženju dobrih rešenja za Vojvodinu kad je reč o rodnoj ravnopravnosti, te pozvala predstavnike pokrajinske vlasti da prihvate dijalog i budu otvoreni za njihove predloge.

Izveštaj sa zaključcima i preporukama utvrđen je nakon Javne debate koju je Akademija ženskog liderstva posvetila stanju mehanizama za rodnu ravnopravnost u APV održane 29. juna 2017. u Novom Sadu.

Izveštaj je upućen predsedniku Pokrajinske vlade, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Pokrajinskom zaštitniku građana, skupštinskom Odboru za ravnoravnost polova i Zavodu za ravnopravnost polova.

Akademija ženskog liderstva je program čiji je osnovni zadatak da okuplja i jača kapacitete žena angažovanih u javnom i političkom životu i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.