AVGANISTANAC SE UTOPIO U TISI NA GRANICI SRBIJE I MAĐARSKE

AVGANISTANAC SE UTOPIO U TISI NA GRANICI SRBIJE I MAĐARSKE

Tisa, foto: Magločistač (ilustracija)

Objavio: Magločistač

07.02.2017

Kategorija: U fokusu

Avganistanac Rahmat Ulah Hanife (22) utopio se u noći između četvrtka i petka u Tisi na granici Srbije i Mađarske. Telo utopljenog mladića još uvek nije nađeno.

Kako se navodi, preminuli muškarac je pokušao da pređe zaleđenu reku u grupi od 15 izbeglica i migranata. Organizator je krijumčar iz Pakistana, a svaka osoba mu je platila po 2.000 evra za “veoma rizičan pokušaj dolaska do EU”.

Krijumčar je izbeglice podelio u grupe i vodio ih preko zaleđene reke ka Horgošu. Rahmat Ulah je bio drugi u koloni kada je led počeo da puca ispod njihovih nogu. Upao je u vodu sa još jednim muškarcem koji je bio ispred njega i koji je uspeo da dođe do obale.

Ističe se da je preminuli muškarac bio neplivač, da nije uspeo da dohvati granu koju su mu bacili i da ga je hladna reka brzo odvukla.

Grupa izbeglica se potom vratila za Beograd. Mladića koji je preživeo nesreću i prešao granicu, mađarska policija je uhapsila i narednog dana vratila za Beograd.

Izbeglice su za Info park rekle da je krijumčar nestao. Telo Rahmata Ulaha Hanifea i dalje nije pronađeno. Mađarska policija sprovela je opsežnu potragu, ali nju otežava led na Tisi.

Takođe, ističe se da grupa koja je pokušala da pređe granicu pripada migrantskoj zajednici koja je prethodne mesece provela u Srbiji.

Kako se navodi, preminuli muškarac je bio poznat humanitarnim radnicima.

– Ovo potvrđuje da je kretanje uz granicu povećano i da je sve više krijumčara. To se vidi po smanjenom broju izbeglica u centru Beograda, bilo ih je 2.000 početkom januara, a sada ih je 1.000. Izvori “Info parka” navode da se u regionu nalazi od 500 do 600 izbeglica izvan tranzitnih centara u Subotici i Somboru. Nije teško zamisliti da će dolazak proleća i toplijih temperatura dovesti do novih tragedija – navodi Gordan Paunović iz “Info parka”.

 

 

Izvor: Blic

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.