AM I AOM SUSPENDOVALI UČEŠĆE U RADNOJ GRUPI ZA BEZBEDNOST NOVINARA

AM I AOM SUSPENDOVALI UČEŠĆE U RADNOJ GRUPI ZA BEZBEDNOST NOVINARA

AOM

Objavio: Magločistač

23.11.2017

Kategorija: U fokusu

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost  novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

U saopštenju se navodi da predstavnici Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija u Stalnoj radnoj grupi neće učestvovati u njenom radu sve dok republički javni tužilac Zagorka Dolovac na sastanku sa svim članovima ne objasni razloge za takvu neprihvatljivu odluku i saopšti mere koje će preduzeti da ona bude poništena.

“Ova odluka dovodi u pitanje iskrene namere države da zaštiti novinare i pravo na javno informisanje u Srbiji”, ukazuju AM i AOM i konstatuju da, posle formiranja Stalne radne grupe sa pripadnicima Tužilaštva i policije, nadležne institucije nisu učinile dovoljno na poboljšanju bezbednosne situacije za novinare u Srbiji.

Posle odluke Tužilaštva, AM i AOM veruju da je bezbednosna situacija gora nego kada su njihovi predstavnici ušli u Stalnu radnu grupu i podsećaju da su i dalje nerasvetljeni ključni slučajevi iz prošlosti, kao i oni koji su se dogodili posle formiranja grupe.

Uprkos naporima koje su u Stalnoj radnoj grupi novinarska i medijska udruženja uložila za uspostavljanje sistema razmene i usklađivanje informacija o napadima na novinare i efikasno postupanje policije i tužilaštva, efekti njihovog rada su neprimetni i suštinski bez značaja, navodi se u saopštenju.

Takvi će i ostati dok god država ne smogne volje da se efikasno obračuna sa napadačima na novinare, stav je AM i AOM, koji ostaju snažno posvećeni traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara.

Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija očekuju da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i pojačaju rad u ovoj oblasti, jer smatraju da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate, piše u saopštenju.

NUNS, NDNV i ANEM ranije danas zatražili su da se hitno, najduže u roku od 10 dana, održi sednica Stalne radne grupe kojoj će prisustvovati i republički javni tužilac Zagorka Dolovac i gde treba da im se pojasne razlozi zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara, odgovori na pitnje šta će biti dalji koraci i objasni obrazloženje zbog čega su odbačene prijave.

Oni su naveli da će o daljem statusu u Stalnoj radnoj grupi odlučiti pošto dobiju odgovore na ta pitanja, kao i da do tog sastanka ne vide razloga za ponovo sastajanje radne grupe čiji su članovi.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.