AOM: RASVETLITI SLUČAJ PRAĆENJA I SNIMANJA UREDNIKA JUŽNIH VESTI

AOM: RASVETLITI SLUČAJ PRAĆENJA I SNIMANJA UREDNIKA JUŽNIH VESTI

AOM

Objavio: Magločistač

23.03.2017

Kategorija: U fokusu

Asocijacija onlajn medija (AOM) zatražila je danas od nadležnih organa da što pre rasvetle slučaj praćenja i snimanja urednika portala “Južne vesti” Predraga Blagojevića i izrazila duboku zabrinutost zbog tog slučaja.

Po svedočenju Blagojevića, nepoznata osoba snimala ga preksinoć je video kamerom iz automobila parkiranog u centru grada, a kada je Blagojević pokušao da fotografiše automobil, vozač je dao gas i pobegao.

AOM je naveo da je slučaj odmah prijavio policiji u Nišu, nakon čega su isto veče inspektori razgovarali sa Blagojevićem i ponudili mu dodatnu policijsku zaštitu.

“Pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo da će nadležni organi u najkraćem roku rasvetliti sve okolnosti ovog slučaja i o njima izvestiti javnost. Podsećamo da ovo nije izolovan slučaj, već deo rastućeg i veoma opasnog trenda u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

AOM je podsetio da je u junu prošle godine, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović prijavila da je prate dvojica nepoznatih muškaraca, a u avgustu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obratila se Zaštitniku građana zbog sumnje da njihove novinare prati i prisluškuje BIA, dok su u novembru četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) primetile su da ih nepoznata lica prate i fotografišu.

“Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije koje su dužne da ih štite dok obavljaju veoma odgovoran posao informisanja javnosti”, piše u saopštenju.

AOM je pozvao i građane da se solidarišu sa novinarima i ocenio da će bez toga Srbija “potonuti još dublje u medijski mrak”.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.