ANTIFAŠISTIČKI PROGLAS: POTREBNO JE GRAĐANSKO SAMOORGANIZOVANJE

ANTIFAŠISTIČKI PROGLAS: POTREBNO JE GRAĐANSKO SAMOORGANIZOVANJE

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

26.01.2018

Kategorija: U fokusu

Nekoliko organizacija iz Vojvodine pozvalo je danas građane Srbije da potpišu antifašistički proglas i da se pridruže borbi protiv “novog talasa fašizacije” društva.

“Pozivamo naše drugove i drugarice, sve slobodoumne ljude, građane i građanke Srbije, da nam se priduže u otporu novom talasu fašizacije Srbije, širenju nacionalne, verske i rasne mržnje, ispoljavanju verbalnog, fizičkog i svakog drugog nasilja prema onima koji su druge nacije, vere, boje kože, političkog opredeljenja, seksualnog ili rodnog identiteta, prema onima koji drugačije misle, a posebno prema onima koji se usudjuju da to svoje mišljenje i javno izgovore”, navodi se u proglasu.

Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub i Zelena mreža Vojvodine pozvali su u proglasu koji je pročitan sinoć na obeležavanju 28. rođendana NDNV-a “na građansko samoorganizovanje i otpor fašizaciji društva”.

Ocenili su da institucije u Srbiji “zatvaraju oči i uzmiču pred neofašizmom, desnim ekstremizmom, klerikalizmom i nasiljem koje raste i širi se iz tih mračnih ideologija”, a “političke elite” otvoreno i javno podržavaju takve organizacije i grupe, opravdavajući govor mržnje i nasilje.

“Ekstremno desnim grupama danas je u Srbiji dozvoljeno da osnivaju i registruju organizacije sa ‘patriotskim’ predznakom čiji je navodni zadatak ‘očuvanje nacionalnog identiteta i tradicije srpskog naroda’, a čija je istinska uloga sasvim drugačija. Širom se otvaraju vrata za njihovo političko delovanje, učešće na izborima, ulazak u parlament i izvršnu vlast”, navodi se u proglasu.

Ocenjuje se da se u Srbiji sa “blaćenja i satanizacije” neistomišljenika prešlo na njihov “progon i likvidaciju”.

“Na meti su: politički protivnici, novinari koji istražuju pojave u društvu i kritikuju, mirovne i feminističke organizacije i grupe, slobodoumni pojedinci i pojedinke svi oni koji se zalažu za demokratičnije i egalitarnije društvo. Za atmosferu straha, odsustvo slobode govora i istinskog dijaloga u društvu najodgovornijom smatramo vlast koju personifikuje predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić“, piše u proglasu.

Dodaje se da danas u Srbiji desne ekstremističke organizacije “pred našim očima postaju deo vlasti”.

“Mi, antifašisti i antifašistkinje svesni smo činjenice da se u državi u kojoj politička elita pokazuje netrpeljivost prema različitosti, u kojoj se nekažnjeno širi mržnja prema čitavim narodima i društvenim grupama, u kojoj crkva rasiste proglašava za svece, sudovi rehabilituju zločince iz Drugog svetskog rata, a institucije i njeni najistaknutiji predstavnici promovišu Haške osuđenike, građani i građanke moraju dići svoj glas. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, navodi se u tekstu proglasa, koji su građani sinoć potpisivali u NDNV-u i koji će moći da se potpiše i onlajn.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“ANTIFAŠISTIČKI PROGLAS: POTREBNO JE GRAĐANSKO SAMOORGANIZOVANJE”

Anonymous says:

Ne mogu potpisati jer ogromna greska je vec uvukla odma u prvom redu proglasa Proglas treba da pocne ovako: Mi antifasisti antifasistkinje, mi antikomunisti i antikomunistkinje. Jer nema nikakva razlika izmedju komunistickog i fasistickog terora i najopasniji je kad fasisticke misle obuku u komunisticki ruvo ili komunisticke misli pojave u fasistickoj torti i tako nama trude servirati oni koji su gori od komunista i fasista, to vidimo i cujemo svakodnevno — izgleda kod Vas su uvukli Komunisti, post komunisti davaj komunisti — teroristi i zato sve greske zele prebaciti na one druge kao fasisti na komuniste — to nije realna slika to je obicna muckalica — nema buducnost kod oni koji i misliti znaju.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.